جاوا اسکریپت (JavaScript) یکی از محبوبترین زبانهای برنامه نویسی در دنیا است که برنامه نویسان از آن برای ایجاد تعاملات پویاتر در هنگام توسعه صفحات وب، برنامهها، سرورها و یا حتی بازیها استفاده میکنند. در این میان کتابخانهها و فریم ورک های جاوا اسکریپت نیز پایه و اساس اولیه مورد نیاز جهت توسعه برنامههای کاربردی جاوا اسکریپت را در اختیار برنامه نویسان قرار میدهند و فرآیند انجام امور را بسیار سادهتر و البته لذت بخشتر میسازند. جاوا اسکریپت دارای فریم ورکهای متعددی است که هریک از آنها کارکرد خاص خود را داشته و برای انجام امور مشخصی مورد استفاده قرار میگیرند. در واقع برنامه نویسان از انواع فریم ورک های جاوا اسکریپت برای ایجاد چهارچوب و اسکلت بندی پروژههای خود استفاده میکنند تا با کمک آنها در مدت زمان کوتاهتر، کدهای کمتری نوشته و به نتایج مطلوبتری دست پیدا کنند. بنابراین استفاده از فریم ورک های جاوا اسکریپت مزایای بسیاری برای نویسان و طراحان داشته و امکانات کاربردی متنوعی را نیز در اختیار آنها قرار میدهند. در ادامه این مطلب از وبکده با معرفی فریم ورک های جاوا اسکریپت همراهتان هستیم و شما را با مفهوم دقیق و کارکرد فریم ورک نیز آشنا خواهیم کرد.
فریم ورک های جاوا اسکریپت چیست و چه کاربردی دارند؟
پیش از معرفی فریم ورک های معروف جاوا اسکریپت ابتدا بهتر است با مفهوم و کاربرد فریم ورک آشنا شویم. فریم ورک یا چارچوب به طور کلی پایههای اساسی و لازم برای ساخت برنامههای جاوا اسکریپت را در اختیار توسعه دهندگان قرار میدهد. بدین ترتیب توسعه دهندگان و برنامه نویسان برای طراحی یک اپلیکیشن و یا صفحهای در وب مجبور به شروع از صفر نیستند و فریم ورک های جاوا اسکریپت مجموعهای از کتابخانهها و کدهای آماده و از پیش نوشته شده را جهت تسهیل و تسریع انجام امور مربوط به طراحی را در اختیار آنها قرار میدهند. فریم ورکها در واقع ساختارهایی با بسترها و کارکردهای خاص هستند که به شما امکان میدهند برنامههای خود را در این بسترها توسعه دهید.
بدون استفاده از فریم ورک های جاوا اسکریپت نیز میتوانید وب اپلیکیشنهای قوی و پرکاربردی بسازید اما فریم ورکها دارای قالبهای هستند که الگوهای برنامه نویسی رایج را مدیریت میکنند؛ یعنی هر بار که میخواهید یک برنامه بسازید، دیگر نیازی نیست ویژگیهای هر کد را از ابتدا و از صفر بنویسید. در عوض میتوانید توابع موجود را تغییر داده و از آنها در جهت راحتی انجام امور مربوط به کدنویسی استفاده نمایید. فریم ورکها برای طراحی وب بسیار کاربردی و مناسب هستند؛ از این رو اکثر توسعه دهندگان وب سایت برای طراحی صفحات پویا و واکنشگرا از آنها استفاده میکنند. فریم ورکها کار با زبان جاوا اسکریپت را بسیار آسانتر و روانتر میکنند و امکاناتی همچون ریسپانسیو طراحی ریسپانسیو (واکنشگرا) صفحات وب و برنامهها را در اختیار برنامه نویس قرار میدهند.
بهترین فریم ورک های جاوا اسکریپت
حال که با مفهوم و کارکرد فریم ورک آشنا شدید، در این بخش بهترین فریم ورک های جاوا اسکریپت در سال 2022 را به همراه ویژگیهای اصلی و مهم آنها به شما معرفی خواهیم کرد.
فریم ورک React JS
فریم ورک React JS به عنوان یکی از بهترین و محبوبترین فریم ورک های جاوا اسکریپت شناخته میشود که در سال 2013 توسط جمعی از توسعه دهندگان فیسبوک توسعه داده شد. ری اکت یک فریم ورک متن باز است که برنامه نویسان از آن برای طراحی رابطهای کاربری (UI) و یا صفحات وب اپلیکیشنهای تک صفحهای (SPA) استفاده میکنند. React همچنین یک فریم ورک سئو فرندلی (SEO friendly) نیز هست؛ یعنی جستجو و درک ساختار و محتوای وب سایتهای ساخته شده با آن برای موتورهای جستجو آسان میباشد. از این رو برای توسعه وب سایتهای تجارت الکترونیک بسیار مناسب و کاربردی است. جالب است بدانید که فریم ورک ری اکت از یک DOM مجازی استفاده میکند و به همین دلیل بسیار ساده با سایر برنامهها ادغام میشود.
مهمترین ویژگیها و مزایای استفاده از فریم ورک React JS شامل:
- دارا بودن DOM مجازی
- جریان دادههای یک طرفه
- امکان استفاده مجدد از عناصر و مولفهها
- سهولت طراحی اپلیکیشنهای پویا
- مناسب برای توسعه برنامه های وب و موبایل
- دارا بودن ابزارهای اختصاصی جهت عیب یابی و اشکال زدایی
- تسهیل نگهداری و محافظت از کدها و افزایش میزان بازدهی
- قابل استفاده در سیستمهای مختلف و در هر دو سمت کلاینت و سرور
- یادگیری سریع و آسان
فریم ورک Angular
Angular نیز یکی دیگر از فریم ورک های معروف جاوا اسکریپت است که در سال 2016 توسط گوگل طراحی و عرضه شد. Angular در سال 2022 به عنوان یکی از قدرتمندترین و بهترین فریم ورک های جاوا اسکریپت اعلام شد که به صورت متن باز و تحت لیسانس MIT در دسترس قرار دارد. این فریم ورک برای طراحی و توسعه وب اپلیکیشن تک صفحهای و همچنین نرم افزارهای تحت وب بسیار مناسب بوده و ابزارهای کاربردی را در اختیار شما قرار میدهد. از مهمترین ویژگیهای فریم ورک Angular میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- قابلیت طراحی و توسعه پیشرفته صفحات وب با کارایی و بازدهی بالا
- قابلیت کار و استفاده در چندین سیستم عامل
- توانایی کشف سریع خطاها
- همگام سازی بی عیب و نقص در میان View (نما) و Model (مدل)
- قابلیت جداسازی نما و مجموعه دادهها
- دارا بودن بزرگترین انجمن کدنویسان
- مناسب برای ساخت اپلیکیشنهای بزرگ مقیاس
- دارا بودن NativeScript
- امکان توسعه و استفاده مجدد از کامپوننتها
- سبک بودن و توانایی انجام پردازشهای پیچیده
- نگهداری داده در سمت کاربر
- امکان نوشتن قالبهای مختلف با استفاده از تگهای خاص html
فریم ورک Vue JS
Vue JS نیز یکی دیگر از بهترین فریم ورک های جاوا اسکریپت است که در سال 2013 توسعه داده شد. Vue JS یک فریم ورک متن باز و فرانت اند است که برای ساخت اپلیکیشنهای مبتنی بر وب تک صفحهای، رابط کاربری و وب سایتهای بزرگ مقیاس با ساختارهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. با استفاده از این فریم ورک کاربردی میتوانید میزان کدنویسی برای توسعه وب اپلیکیشن و رابطهای کاربری را به طرز چشمگیری کاهش دهید.. ویژگیهای کلیدی فریم ورک Vue JS شامل:
- مناسب برای طراحی رابط کاربری
- دارا بودن DOM مجازی
- حجم پایین
- سرعت بالا
- یادگیری سریع و آسان
- امکان ادغام با سایر پروژهها
- انعطاف پذیری بالا
- قابلیت تنظیم و اتصال دو طرفه دادهها
فریم ورک Ember JS
از دیگر فریم ورک های کاربردی جاوا اسکریپت میتوانیم به Ember JS اشاره کنیم که در سال 2015 برای طراحی وب اپلیکیشنهای تک صفحهای و چارچوبهای نسخههای وب، موبایل و دسکتاپ توسعه یافت. این فریم ورک متن باز از اتصال دو طرفه دادهها پشتیبانی میکند و همین ویژگی نیز آن را به پلتفرمی کاربردی و قابل اعتماد جهت توسعه و مدیریت رابطهای کاربری پیچیده تبدیل کرده است. جالب است بدانید که وب سایتهای محبوبی همچون LinkedIn، Netflix و Nordstrom برای مدیریت سایت خود از Ember.js استفاده میکنند. ویژگیهای کلیدی فریم ورک Ember شامل:
- ارائه HTML و CSS مدل توسعه در هسته
- امکان خروجی گرفتن از DOM در سمت سرور
- استفاده از ابزار Ember Inspector جهت اشکال زدایی برنامههای توسعه داده شده با Ember
- استفاده راحت و آسان
- پشتیبانی یکپارچه از URL
فریم ورک Next JS
فریم ورک Next JS نیز یکی دیگر از فریم ورک های معروف جاوا اسکریپت است که در واقع نسخه توسعه یافته فریم ورک React بوده و بر اساس آن ساخته شده است. Next JS برای طراحی برنامههای جاوا اسکریپت تک صفحهای مورد استفاده قرار میگیرد و با بهره برداری از فریم ورک ری اکت، تمامی برنامههای سمت سرور و سمت کلاینت را به سادگی طراحی میکند و امکانات بیشتر و کاربردیتر را نسبت به React در اختیار برنامه نویسان قرار میدهد.
عملکرد سریع و سرعت بالا به عنوان دو مورد از مهمترین ویژگیهای فریم ورک Next.js شناخته میشوند که طراحی وب سایت و اپلیکیشن را بسیار راحت و لذت بخش میسازند و تجربه کاربری مثبتی را برای کاربران نیز رقم میزنند. سایر ویژگیهای قابل توجه و کاربردی فریم ورک Next.js در مقایسه با ری اکت شامل:
- بهبود فرآیند توسعه وب سایت و اپلیکیشن
- بهبود سئو
- صرفه جویی در زمان و پشتیبانی داخلی از CSS
- مسیریابی خودکار
- واکنش سریع و عالی با اکوسیستمهای دیگر از جمله فریم ورک React و Angular
- واکنشگرا ساختن خودکار صفحات وب و برنامهها
- بدون نیاز و یا نیاز حداقلی به پیکربندی اولیه
فریم ورک Meteor
Meteor به عنوان یکی از بهترین فریم ورک های بک اند جاوا اسکریپت شناخته میشود که در سال 2012 برای طراحی نرم افزار و اپلیکیشن طراحی شد. این فریم ورک دارای کاربردها و قابلیتهای متعددی است که بخش قابل توجهی از فرآیند طراحی و توسعه یک نرم افزار را پوشش میدهند. از مهمترین کاربردهای Meteor میتوانیم به مواردی همچون توسعه بک اند، مدیریت پایگاه داده و رندر کردن Front-end اپلیکیشن تحت وب اشاره کنیم. کار با این فریم ورک بسیار ساده و آسان است و از این رو برای برنامه نویسان مبتدی که به تازگی وارد این حوزه شدهاند، گزینه بسیار مناسبی برای شروع محسوب میشود. سایر ویژگیهای کاربردی فریم ورک Meteor شامل:
- دارا بودن قابلیت فول استک (Full Stack) جهت طراحی و ساخت برنامههای مبتنی بر وب
- امکان توسعه برنامههای پویا و زمان واقعی (Real time) از ابتدا
- استفاده از کدهای مشابه برای برنامههای کاربردی مبتنی بر وب و موبایل در پروژههای مختلف
- دارا بودن کد جاوا اسکریپت ایزومورفیک (Isomorphic)
- یکپارچه سازی پایگاه دادهها
فریم ورک Mithril
Mithril نیز یکی دیگر از فریم ورک های جاوا اسکریپت سمت کاربر است که معمولا برای طراحی و توسعه اپلیکیشنهای تحت وب تک صفحهای مورد استفاده قرار میگیرد. Mithril تمامی ویژگیهای کاربردی و اصلی سایر فریم ورکها از جمله عناصر DOM، مسیریابی و XHR (روشی ساده جهت ارتباط با سرور) را ارائه میدهد و دارای حجم بسیار پایین (کمتر از 8 کیلوبایت در فایل gzip) و سرعت بسیار بالایی است. قابلیتهای کاربردی فریم ورک Mithril شامل:
- عدم پیچیدگی در ساختار و استفاده راحت و آسان
- دارا بودن ابزارهای مسیبریابی و برقراری ارتباط با سرور
- امکان مدیریت حرفهای دادهها با استفاده از ابزارهای کاربردی همچون HAML/Jade
- عملکرد عالی و بهینه
- یادگیری سریع و آسان
فریم ورک Aurelia
Aurelia از دیگر فریم ورک های معروف جاوا اسکریپت است که برای طراحی مرورگر دسکتاپ و اپلیکیشنهای موبایلی توسعه داده شده و با هر پلتفرمی نیز سازگاری دارد. این فریم ورک فرانت اند در واقع آخرین نسخه از جاوا اسکریپت است که میتواند HTML را برای چندین هدف از جمله اتصال دادهها توسعه دهد. Aurelia یک فریم ورک واحد و یکپارچه نیست اما در عوض، به ماژولهای ویژگی گرا طبقه بندی میشود که هر ماژول با ECMAScript یا TypeScript نوشته شده است. این ماژولها در پروژههای جاوا اسکریپت خودشان همچون Node.js مورد استفاده قرار میگیرند. از ویژگیهای اصلی و شاخص فریم ورک Aurelia میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- یادگیری سریع و آسان
- ساختار به روز و مدرن
- ادغام آسان با سایر اجزا، مولفهها و ابزارها
- کامپوننتها بلوکهای سازنده چارچوب Aurelia هستند و از جفتهای view-model جاوا اسکریپت و نماهای HTML تشکیل شدهاند
- پیکربندی متناسب با استانداردهای وب و عدم استفاده از عناصر غیر ضروری
- منبع باز و تحت لیسانسMIT
- ارائه پشتیبانی تجاری و سازمانی
- دارا بودن کتابخانههای کاربردی و غنی
فریم ورک Gatsby JS
فریم ورک Gatsby نیز یکی دیگر از فریم ورکهای فرانت اند و منبع باز جاوا اسکریپت است که به طور گسترده برای طراحی و توسعه وب سایتهای پویا مورد استفاده قرار میگیرد. در Gatsby پایگاه کاربر آن میتواند اطلاعات را از هر یک از منابع مجموعه داده دریافت کند. این فریم ورک خاص به جای SSR بودن، محتوا را در سمت کاربر و در زمان واقعی دریافت می کند که این امر در طولانی مدت به حصول نتایج بی نظیر مرتبط با امنیت و سئو کمک بسیاری میکند. مهمترین ویژگیهای فریم ورک Gatsby شامل:
- قابلیت اشتراک گذاری دادهها از چندین منبع مختلف
- قابلیت نوشتن کد در جاوا اسکریپت یا SCSS یا LESS
- کار و فعالیت یکپارچه با شبکههای مختلف توزیع محتوا (CDN)
- مقیاس پذیری آسان و مقرون به صرفه
- استفاده و دسترسی راحت و آسان
با استفاده از این فریم ورکهای کاربردی به راحتی و در سریعترین زمان ممکن میتوانید وب سایتهای پویا، رابطهای کاربری و اپلیکیشنهای تحت وب و موبایلی طراحی کنید و درگیر کدنویسیهای طولانی و وقت گیر نشوید.
کاربردی ترین فریم ورک جاوا اسکریپت کدام است؟
سوالی که اکنون ممکن است برایتان پیش آمده باشد این است که بهترین و کاربردیترین فریم ورک جاوا اسکریپت کدام است و برای توسعه وب و یا طراحی نرم افزار و اپلیکیشن از چه فریم ورکی استفاده کنیم؟ هر توسعه دهنده و یا طراح وب، پاسخ منحصر به فردی به این پرسش خواهد داد؛ زیرا هر فریم ورک دارای ویژگیها، مزایا و معایب خاصی است که آن را از سایر فریم ورک های جاوا اسکریپت متمایز میسازد. اما بر اساس نظرسنجیهای انجام شده و تجارب برنامه نویسان و طراحان، فریم ورک React به عنوان بهترین فریم ورک جاوا اسکریپت شناخته میشود که قابلیتهای کاربردی را برای طراحی رابطهای کاربری زیبا و جذاب در اختیار شما قرار میدهد.
جمع بندی
ما در این مطلب بهترین فریم ورک های جاوا اسکریپت را به همراه ویژگیها و قابلیتهای کاربردی آنها به شما معرفی کردیم. فریم ورک پایههای اساسی و لازم برای ساخت برنامههای جاوا اسکریپت را در اختیار شما قرار میدهند و با استفاده از آنها دیگر نیازی به نوشتن کدهای مجدد برای هر برنامه نخواهید داشت. اما با مقایسه فریم ورک های جاوا اسکریپت که تعداد آنها بسیار زیاد است، فریم ورک ری اکت به عنوان یکی از بهترین و کاربردیترین فریم ورک های جاوا اسکریپت شناخته میشود که با استفاده از آن میتوانید وب سایتهای پویا و اپلیکیشنهای موبایلی را در سریعترین زمان ممکن و به سادگی طراحی کنید.
منابع:
technostacks.com/blog/best-javascript-frameworks
hackr.io/blog/best-javascript-frameworks