دات نت نیوک (DotNetNuke) یا به اختصار DNN نوعی پورتال متن باز و یکی از انواع سیستم مدیریت محتوا (CMS) رایگان بوده که بر اساس چارچوب دات نت (.Net) مایکروسافت ساخته شده است. دات نت نیوک یکی از پرکاربردترین پلتفرمها و چارچوبهای موجود در وب محسوب میشود که برای راه اندازی سایت بسیار کاربردی و مناسب است. دی ان ان دارای یک شبکه پشتیبانی گسترده است که امکانات و ابزارهای بسیاری را برای راه اندازی سایت در اختیار شما قرار میدهد. از این رو به محبوب ترین CMS برای صاحبان مشاغل مختلف، طراحان سایت، مدیران وب سایت و وبلاگ نویسان تبدیل شده است.
دات نت نیوک به گونهای طراحی شده است که کاربران برای استفاده از آن نیاز به مهارت خاصی نداشته باشند تا هر کسی بتواند بدون دانش برنامه نویسی گسترده با این پلتفرم کار کند. یکی از مهمترین ویژگیهای DNN امکان شخصی سازی کامل آن است؛ یعنی شما میتوانید با استفاده از ابزار و قابلیتهای آن صفر تا صد وب سایتتان را بر اساس سلیقه خودتان طراحی کنید. بنابراین سیستم دی ان ان برای ایجاد، توسعه و مدیریت انواع وب سایتها گزینه بسیار مناسبی است زیرا به مدیران و طراحان وب سایت امکان میدهد تا با استفاده از ابزارهای سفارشی آن بتوانند همزمان چندین سایت را به طور موثر مدیریت کنند.
مزایای طراحی سایت با دات نت نیوک
تا به اینجا متوجه شدید که چارچوب DNN به عنوان یک پلتفرم متن باز و یکی از محبوبترین سیستمهای مدیریت محتوا شناخته میشود که برای راه اندازی وب سایت مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از دات نت نیوک مزایای بسیاری را برای طراحان و برنامه نویسان سایت به همراه دارد که از مهمترین آنها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
دسترسی راحت و آسان
دسترسی راحت و آسان یکی از مهمترین مزایای طراحی سایت با دات نت نیوک است. اگر قصد راه اندازی یک وب سایت را دارید به راحتی میتوانید آخرین نسخه دی ان ان را به صورت رایگان از سایت رسمی آن دانلود کنید. دسترسی، دانلود و راه اندازی دات نت نیوک تنها چند دقیقه طول میکشد. از این گذشته بومی سازی و چند زبانه بودن این پلتفرم نیز یکی دیگر از ویژگیهای مثبت و کاربردی آن است زیرا به وب سایتها این امکان را میدهد تا به راحتی به هر زبانی ترجمه شوند. به همین دلیل است که امروزه بیش از 700/000 وب سایت در سراسر دنیا از طریق این چارچوب طراحی و راه اندازی شده اند.
ویژگی های پیشرفته
دات نت نیوک بی دلیل به یکی از بهترین سیستمهای مدیریت محتوا تبدیل نشده است. این سیستم با ارائه قابلیتهای پیشرفته، دست شما را برای طراحی سایت باز میگذارد و با استفاده از آن به برنامه و یا اپلیکشن دیگری احتیاج پیدا نخواهید کرد. از این گذشته، قابلیتها و ویژگیهای این پلتفرم به طور مداوم در حال به روز رسانی و گسترش هستند؛ بنابراین با استفاده از قابلیتهای پیشرفته DNN میتوانید خیلی سریع امور مربوط به سایت خود را انجام دهید و در زمانتان نیز صرفه جویی کنید.
ابزارهای قدرتمند و کاربردی
DNN دارای جعبه ابزار بسیار کاربردی است که برای کدنویسی و پیاده سازی موثر تنظیمات مربوط به میزبانی، طرحها و گزینههای امنیتی سایت طراحی و توسعه داده شدهاند. علاوه بر این، ابزارهای قدرتمند دیگری نیز توسط چارچوب DNN ارائه شده اند که می توانید آنها را بر اساس نیازهای خود شخصی سازی کنید. بنابراین سیستم دات نت نیوک تمامی آنچه که برای طراحی سایت به آن نیاز دارید را در اختیارتان قرار میدهد و برای کارایی بهتر ابزارهای آن نیز امکان شخصی سازی بر اساس سلیقه هر کاربر را فراهم آورده است.
مدیریت ساده
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، برای کار با سیستم DNN نیاز به دانش برنامه نویسی ندارید و به راحتی میتوانید از آن استفاده کنید. چارچوب دات نت نیوک به گونهای طراحی شده است که هر شخصی بتواند بدون نیاز به دانش تخصصی با آن کار کند. بنابراین به راحتی میتوانید بدون دارا بودن مهارت فنی ویژه اموری همچون تولید محتوا، نظارت، بررسی و انتشار آن در وب سایت را انجام دهید و صفحه خود را به سادگی مدیریت کنید.
پشتیبانی شبکه
زمانی که دی ان ان را به عنوان سیستم مدیریت محتوای خود انتخاب میکنید، این شانس را دارید که از هسته توسعه یا همان تیم پشتیبانی آن که توسط جامعه عظیمی از توسعه دهندگان تشکیل شده است، بهره مند شوید. بنابراین اگر در حین کار با این سیستم با هرگونه مشکلی مواجه شدید به راحتی میتوانید برای حل مشکل خود بر روی یکی از افراد این تیم بزرگ حساب کنید.
سرعت و امنیت بالا
از دیگر مزایای طراحی سایت با دات نت نیوک میتوانیم به سرعت و امنیت بالای این پلتفرم اشاره کنیم که قابلیت نفوذپذیری آن بسیار پایین بوده و به راحتی قابل هک و دسترسی نیست. کدسازی محتوا و فیلدهای ورودی دی ان ان همواره در حال به روز رسانی هستند و به همین دلیل استفاده از آن یکی از بهترین گزینههای پیش روی شما برای طراحی وب سایت است. زیرا هم به صورت رایگان ارائه شده است و هم امنیت بالایی دارد.
ماژول های کاربردی
وجود ماژولهای (Module) متنوع و کاربردی نیز از دیگر مزایای طراحی سایت با دات نت نیوک است که با استفاده از آنها میتوانید وب سایت خود را آنالیز کنید. سوالی که ممکن است برایتان پیش آمده باشد این است که ماژول چیست و چه کارایی دارد؟ ماژول به زبان ساده به قطعات نرم افزاری و یا الکترونیکی گفته میشود که برای انجام وظیفه و یا کاری مشخص طراحی میشوند و هر یک از آنها برای کاربری خاصی مورد استفاده قرار میگیرد. به عنوان مثال در دی ان ان ماژولهای مختلفی همچون ماژول اطلاعات مربوط به اکانت کاربران، ماژول نظرسنجی، ماژول تماس، خبرنامه و غیره وجود دارند که با امکانات کاربردی را برای مدیریت سایت در اختیار شما قرار میدهند.
ارائه گزارش کامل از وب سایت
از دیگر مزایا و قابلیتهای طراحی وب سایت با دی ان ان میتوانیم به ارائه گزارش جامع و کامل از سایت و نحوه عملکرد کاربران در آن اشاره کنیم. سیستم گزارشگر پلتفرم دات نت نیوک میتواند مدت زمان بازدید کاربران از وب سایت شما را بررسی کرده و با تحلیل آن، صفحات پربازدید، آمار ورود و خروج، تعداد عضویتها و تعداد کاربران مهمان را به صورت هفتگی و ماهانه به شما ارائه دهد. بنابراین با بررسی گزارشهای DNN میتوانید نحوه عملکرد وب سایت خود را به دقت مورد بررسی قرار دهید و نقاط ضعف و قوت آن را شناسایی نمایید.
سیستم مدیریت محتوای دات نت نیوک یکی از بهترین و پرکاربردترین CMS های رایگان برای طراحی وب سایت است که قابلیتهای جذابی را در اختیار شما قرار میدهد. وب سایتهای حرفهای بسیاری در سراسر دنیا وجود دارند که با استفاده از این سیستم طراحی و توسعه داده شدهاند. پس در انتخاب DNN به عنوان سیستم مدیریت محتوای خود شک نکنید و با استفاده از بستر امن و پرسرعت آن به راحتی وب سایتتان را طراحی و راه اندازی کنید.
تفاوت دات نت نیوک با سایر سی ام اس ها
دات نت نیوک به عنوان یکی از بهترین و پرکاربردترین CMS های رایگان شناخته میشود که دربخش قبلی با قابلیتهای آن آشنا شدید. سی ام ای های رایگان دیگری همچون وردپرس (WordPress)، جوملا (Joomla)، دروپال (Drupal)، تکست پترن (Text Pattern)، کانتائو (Contao) و یا سیلوراستریپ (Silver Stripe) نیز وجود دارند که برای طراحی وب سایت مورد استفاده قرار میگیرند اما هیچ یک از آنها قابلیتهای DNN را ارائه نمیدهند. به طور کلی انتخاب سیستم مدیریت محتوا برای طراحی وب سایت کاملا به هدف شما بستگی دارد. یعنی هر سیستم دارای قابلیتهای به خصوصی است که برای اهداف خاصی طراحی شدهاند.
به عنوان مثال فردی که میخواهد یک وب سایت و یا وبلاگ ساده را راه اندازی کند مسلما به قابلیتهای حرفهای و مازاد دات نت نیوک احتیاجی ندارد و با سیستمهای سادهتر دیگری همچون تکست پترن و یا سیلور استریپ میتواند کار کند. اما اگر میخواهید به صورت حرفهای تر عمل کنید باید سیستم مدیریت محتوایی پیشرفتهتری همچون DNN و یا وردپرس را برای طراحی صفحه خود انتخاب نمایید. بنابراین کیفیت و کارایی سی ام اس ها در تنوع ابزارها و قابلیتهایی که ارائه میدهند، قابل تعریف و تمایز هستند. اما برتری آنها نسبت به یکدیگر تنها به نوع نیاز و هدف شما از طراحی وب سایت مشخص میشود. از این رو به شما پیشنهاد میکنیم که پیش از انتخاب سی ام اس ابتدا اهداف خود را از طراحی سایت مشخص نمایید و سپس با توجه به هدفهای تعیین شده و نوع نیاز خود، بهترین و مناسبترین پلتفرم را انتخاب نمایید. به همین جهت نمیتوانیم به طور قطعی درباره برتری سیستمهای مدیریت محتوا نسبت به یکدیگر نظر تخصصی دهیم. اما مهمترین وجه اشتراک این سیستمها، رایگان بودنشان است که با انتخاب آنها میتوانید در هزینههای اولیه مربوط به راه اندازی وب سایت خود صرفه جویی نمایید.
دات نت نیوک یا وردپرس
سوال مهمی که ممکن است برایتان پیش آمده باشد این است که برای راه اندازی وب سایت، کدام یک از سیستمهای پرطرفدار و کاربردی مدیریت محتوا یعنی دات نت نیوک یا وردپرس مناسبتر است؟ برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که هر دو پلتفرم برای ساخت و مدیریت سایت بسیار عالی هستند و وجوه اشتراک زیادی نیز با یکدیگر دارند که از مهمترین آنها میتوانیم به رایگان بودن هر دو سیستم اشاره کنیم. اما برای رسیدن به پاسخ قطعی سوال دات نت نیوک یا وردپرس باز هم باید به موضوع نیاز و هدف شما از طراحی وب سایت اشاره کنیم.
اما بر اساس نظرسنجیهای مختلف و تجربه مدیران وب سایت، سیستم مدیریت محتوای DNN بسیار کاربردیتر از WordPress بوده و راه اندازی و کار کردن با آن نیز به مراتب سادهتر است. پلتفرم وردپرس اصولا برای وب سایتهای شخصی و کوچکتر و حتی برای ایجاد وبلاگ مناسب است؛ در حالی که پلتفرم دات نت نیوک برای راه اندازی وب سایتهای بزرگتر و تخصصی همچون وب سایت فروشگاهی مورد استفاده قرار میگیرد. اما سرعت و امنیت هر دو سیستم بالا است و به صورت رایگان در دسترس قرار دارند. بنابراین برای انتخاب میان دات نت نیوک و وردپرس باید به هدف و رویکرد وب سایت خود توجه کنید. اگر سایت شما یک صفحه شخصی ساده و یا برای سازماندهی اموری همچون معرفی مشاغل، سایت دانشگاه و یا صفحهای جهت اشتراک گذاری محتوای تجارت الکترونیک است، قالب وردپرس گزینه مناسبی محسوب میشود. اما اگر قصد دارید از وب سایت خود برای تحقق اهداف جدیتر و انجام امور تخصصیتری همچون مدیریت محتوا و یا راه اندازی صفحه فروش آنلاین استفاده کنید، بهتر است از سیستم DNN کمک بگیرید.
جمع بندی
دات نت نیوک یا DNN یک سیستم مدیریت محتوا (CMS) است که در سال 2002 توسط شرکت بزرگ و نام آشنای مایکروسافت رونمایی و عرضه شد. در پاسخ به سوال DNN چیست و چه کاری انجام میدهد باید بگوییم که دی ان ان یکی از سیستمهای پیشرفته مدیریت محتوا است که با استفاده از ابزارهای کاربردی آن میتوانید به راحتی یک وب سایت حرفهای راه اندازی کنید. رابط کاربری این پلتفرم بسیار ساده اما در عین حال کاربردی است که نیاز به دانش کدنویسی و برنامه نویسی خاصی ندارد و هر شخصی میتواند با آن کار کند. سرعت و امنیت دات نت نیوک بسیار بالا بوده و سیستم آن مبتنی بر فناوری چارچوب دات نت (NET Framework.) است که بر روی سیستم عاملهای مختلف قابل اجرا است.
این پلتفرم دارای افزونهها و ماژولهای کاربردی بسیاری است که دست شما را برای ایجاد صفحات مختلف و تحلیل وب سایت باز میگذارند. بنابراین با بهره گیری از امکانات و قابلیتهای آن به راحتی میتوانید سایت خود را مدیریت کرده و گزارش کاملی از نحوه عملکرد آن داشته باشید. پلتفرم DNN در یک نظرسنجی در سال 2020 به عنوان محبوبترین سی ام اس معرفی شد و توانست از رقبای قدر خود همچون وردپرس پیشی بگیرد. در حال حاضر بیش از 700/000 وب سایت در دنیا با استفاده از این سیستم راه اندازی شدهاند. اما همانطور که اشاره کردیم انتخاب سیستم مدیریت محتوا برای طراحی سایت کاملا به هدف شما بستگی دارد؛ اما اگر میخواهید سایت خود را به صورت اصولی راه اندازی کنید و به ابزارها و ماژولهای پیشرفتهتری برای ویرایش آن احتیاج دارید، پلتفرم دات نت نیوک بهترین انتخاب برای شما است.