آنچه در این مقاله میخوانید

    اسکیما چیست و چه کاربردی دارد؟

    اسکیما چیست و چه کاربردی دارد؟

    همانطور که می دانید داده های زیادی در فضای وب وجود دارند. به همین دلیل افراد برای اینکه محتوای خود را به دست مخاطبانشان برسانند به سمت سئو سایت می روند. اما علاوه بر رعایت قوانین اصلی سئو، لازم است که با استفاده از داده های ساختارسازی شده محتوای یک سایت راحت تر در اختیار موتورهای جستجو قرار بگیرد. 

    شاید برایتان سوال باشد که داده ساختارسازی شده به چه معناست. به محتوایی که نشانه گذاری شده تا در کد خود اطلاعات بیشتری را بگنجاند اصطلاحاً داده‌ی ساختاری گفته می‌شود. در حال حاضر، استفاده از اسکیما رایج ترین راه برای ساختارسازی داده ها است. این مطلب را مطالعه کنید تا بیشتر راجع به Schema و نحوه‌ی به‌کارگیری آن اطلاعات کسب کنید.

    اسکیما چیست؟

    اسکیما یا شِما مجموعه‌ای از کدهای برنامه نویسی است که با همکاری سایت‌های گوگل، بینگ، یاهو و یاندکس در سال 2011 ساخته شد. این کدها توسط وب مستران به متن HTML سایت اضافه می‌شوند. از این طریق است که موتورهای جستجو می‌توانند مفهوم محتوای یک سایت را درک کنند و نتایج بهتر و مفیدتری را به کاربران خود منتقل کنند.

    اسکیما

    زمانی که موتورهای جستجو یک سایت را به اصطلاح کرال می‌کنند، محتوای آن سایت را می‌خوانند. اما مشکلی که وجود دارد این است که موتور جستجو دقیقا نمی‌داند یک صفحه چه چیزی را می‌خواهد بگوید. در اینجاست که Schema به کار شما می‌آید. از طریق این زبان نشانه گذاری، مطالب کلیدی محتوا برای سایتی مثل گوگل تعریف می‌شوند. گوگل هم در مقابل در نتایج سرچ، اطلاعات بیشتری راجع به یک صفحه به کاربر می‌دهد.

    اسکیما در کجاها استفاده می‌شود؟

    اینکه از Schema در کجاها استفاده کنید به کسب و کار شما و محتوایی که روی وب سایتتان قرار می‌دهید بستگی دارد. گاهی Schema برای بعضی محتواها بیشتر از بقیه کاربرد دارد. معمولا از شِما برای صفحات خاصی استفاده می‌شود که بیشترین احتمال برای نشان داده شدن در نتایج سرچ را دارند. برای مثال اگر صاحب یک کسب و کار محلی هستید، بهتر است روی بهبود اطلاعات مربوط به موقعیت مکانی خود تمرکز کنید.

    در این زمینه، گوگل مجموعه‌ای ارزشمند به اسم Search Library را ارائه کرده است. در این مجموعه، انواع متنوع محتوا که می‌توانند در ریچ اسنیپت مورد استفاده قرار بگیرند معرفی شده‌اند. شما با استفاده از search library می‌توانید ببینید چه نوع شِمایی برای کسب و کار شما مناسب‌تر است.

    انواع اسکیما

    ما در این بخش انواع اسکیما را به 7 دسته تقسیم کرده‌ایم و به معرفی مختصر هر یک می‌پردازیم.

    اسکیما برای سازمان

    این نوع شِما بیشتر روی معرفی یک سازمان یا شرکت تمرکز دارد. هنگامی که کاربر نام یک شرکت را سرچ می‌کند، در نتایج گوگل اطلاعاتی راجع به نام رسمی، لوگو، اطلاعات تماس، موقعیت مکانی و پروفایل‌های آن شرکت در فضای مجازی می‌بیند.

    برای فرد

    این دسته از انواع اسکیما جزئیاتی راجع به افراد مثل نام، تاریخ تولد، آدرس، میزان تحصیلات و اعضای خانواده به کاربر نشان می‌دهند.

    اسکیما کسب و کارهای محلی

    این نوع Schema بیشتر برای شرکت‌های محلی یا شعبه‌های محلی سازمان‌ها کاربرد دارد. کاربران به لطف این زبان برنامه نویسی به راحتی به موقعیت مکانی یک شرکت و دیگر اطلاعات آن مثل ساعت کاری، اطلاعات تماس، منو و ... دسترسی پیدا می‌کنند.

    محصولات و پیشنهادات

    این شاخه از انواع اسکیما بیشتر برای فروش محصولات یا ارائه خدمات مورد استفاده قرار می‌گیرد. شِما باعث می‌شود که اطلاعات محصول مثل قیمت و شرایط موجود بودن آن در همان صفحه سرچ به مشتری نشان داده شوند.

    انواع اسکیما

    اسکیما Breadcrumbs

    این Schema مسیر لینک‌هایی که به صفحه مورد نظرتان ختم می‌شوند را به شما نشان می‌دهد. برای مثال شما در صفحه گوگل خواهید داد که صفحه‌ای که قرار است روی آن کلیک کنید چنین مسیری دارد: دیجی کالا > محصولات > کفش ورزشی. مزیتی که این کار دارد این است که نرخ پرش (bounce rate) با این کار کاهش می‌یابد.

    اسکیما مقالات

    این نوع شِما اغلب در سایت‌های خبری و وبلاگ‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. با استفاده از آن ممکن است خبر سایتی که در نتایج گوگل رتبه 8 را دارد، به عنوان خبر داغ در بالای صفحه سرچ به کاربران نشان داده شود.

    ویدیو

    با وجود آنکه موتورهای جستجو پیشرفته هستند، اما همچنان کرال کردن محتوای ویدیویی برایشان سخت است. زبان نشانه گذاری Schema کمک می‌کند که گوگل بتواند ویدیوی موجود در سایت شما را دیده و ایندکس کند. از این طریق است که ویدیوهای شما در قسمت سرچ ویدیو نشان داده می‌شوند.

    سایر انواع اسکیما

    شِما می‌تواند به شکل‌های متنوعی برای کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار گیرد. برای مثال سایت‌های فروش بلیط راجع به تاریخ و ساعات بلیطهای موجود در ریچ اسنیپت اطلاعاتی وارد می‌کنند یا سایت‌های نقد و بررسی نمره‌ای که برای یک محصول در نظر گرفته‌اند را زیر آدرس خود به نمایش می‌گذارند.

    کاربرد Schema چیست و چرا باید از آن استفاده کنیم؟

    کاربرد اصلی اسکیما و ساختارسازی داده‌ها در این است که شما بتوانید به راحتی با موتورهای جستجو مثل گوگل ارتباط برقرار کنید. زمانی که گوگل یک محتوا را به صورت عمیق‌تر متوجه شود، نتایج بهتری را هم به کاربران ارائه می‌کند. اگر سئوی سایت و بالا رفتن رتبه سایتتان برایتان اهمیت دارد نباید از شِما غافل شوید. تجربه ثابت کرده که استفاده از ریچ اسنیپت باعث می‌شود سایت شما در نتایج سرچ بیشتر به چشم بیاید و نرخ کلیک سایت بالا برود.

    آشنایی با schema.org

    اگر اولین بار است که با داده‌های ساختارسازی شده آشنا می‌شوید، به احتمال زیاد با سایت schema.org هم آشنایی خاصی نداشته باشید. این سایت اولین بار در ژوئن 2011 توسط ابرقدرت‌های دنیای جستجو یعنی گوگل، یاهو و بینگ راه اندازی شد. هدف اصلی این سایت این است که لغاتی استاندارد و قابل خواندن برای موتورهای جستجو تعریف کند. 

    schema

    از طریق این لغات، مفاهیم کلیدی و حقایق موجود در یک صفحه‌ به گونه‌ای مطرح می‌شوند که موتورهای جستجو متوجه مفهوم آن‌ها بشوند. فرض کنید یک صفحه‌ای داشته باشیم که راجع به یک کتاب الکترونیکی به کاربر اطلاعاتی منتقل کند. موتور جستجو این صفحه را می‌خواند و احتمالا حدس‌هایی راجع به موضوع آن بزند، اما دقیقا متوجه نمی‌شود که کدام قسمت راجع به قیمت کتاب یا عنوان آن صحبت می‌کند. در اینجاست که لغات schema.org به کار می‌آیند. با نشانه گذاری کلمات مورد نظر در ریچ اسنیپت به موتور جستجو می‌گوییم که چه مفاهیمی در آن صفحه مطرح شده‌اند.

    افزونه های اسکیما

    در سایت Schema.org بخشی راجع به افزونه های اسکیما وجود دارد. این بخش به ما اطلاعاتی می‌دهد راجع به اینکه چگونه با اضافه کردن افزونه به شِما باعث پربارتر شدن آن شویم و جزئیات بیشتری به آن اضافه کنیم. 

    یکی از رایج ترین افزونه افزودن اسکیما به سایتهای اسکیما، افزونه Schema Pro است. این افزونه کار شما را راحت می‌کند، چون که می‌توانید وظیفه‌ی نشانه گذاری کدها را به آن محول کنید. نوع مخصوص این افزونه برای وردپرس، «WP Schema Pro» نام دارد که به صورت اتوماتیک اطلاعات سایت شما را علامت گذاری می‌کند.

    اگر در زمینه‌ی سئو فعالیت داشته باشید احتمالا افزونه Yoast SEO برایتان آشنا باشد. این افزونه هم می‌تواند برای به کاربردن Schema کاربردی باشد. از دیگر افزونه‌های اسکیما می‌شود افزونه‌ی «All In One Schema Rich Snippets» را معرفی کرد. این افزونه که ساخت شرکت گوگل است امکانات زیادی برای ساخت شِما در اختیار صاحبان سایت‌ها قرار می‌دهد.

    البته جدا از کاربردی بودن این افزونه‌ها، باید توجه داشته باشید که هیچ یک از آن‌ها بازده 100 درصد برای شما نخواهند داشت و نباید تنها به امید آن‌ها از بهینه سازی سایتتان غافل شوید. برای گرفتن نتیجه هم عجله هم نداشته باشید، چون ممکن است نتیجه‌ی استفاده از Schema و افزونه‌های آن چند ماه بعد مشخص شود.

    تاثیر اسکیما بر سئو سایت

    راجع به تاثیر اسکیما بر سئو سایت نظرات مختلفی وجود دارد. بعضی‌ها می‌گویند تاثیری روی رنکینگ سایت ندارد اما بعضی‌ها هم اعتقاد دارند برای بهینه سازی یک صفحه برای سرچ، استفاده از schema اهمیت دارد. 

    از آنجایی که الگوریتم موتورهای جستجو کاملا برای ما واضح نیست، نمی‌شود دقیق گفت که کدام دسته درست می‌گویند. با این حال، ما در ادامه توضیح‌ می‌دهیم که اسکیما چگونه به صورت غیرمستقیم بر سئوی سایت تاثیر می‌گذارد.

    تاثیر اسکیما بر سئو سایت

    نرخ کلیک یا CTR

    ممکن است ساختارسازی داده‌ها از عوامل اصلی در رنکینگ گوگل محسوب نشود، اما به صورت غیرمستقیم می‌تواند به شما کمک کند. هر اصلاحی که در یک صفحه انجام دهید، به صورت مثبت یا منفی نرخ کلیک سایت شما را تحت تاثیر قرار می‌دهد. 

    اگر افراد بیشتری بین نتایج سرچ سایت شما را انتخاب کنند، این سیگنال برای گوگل فرستاده می‌شود که کاربران علاقه به خواندن محتوای شما دارند. همین موضوع گاهی کافی است تا گوگل به شما رتبه‌ی بالاتری بدهد. ساختارسازی داده‌ها با Schema و استفاده از ریچ اسنیپت می‌تواند این نرخ کلیک را بالا ببرد.

    البته نکته‌ای که وجود دارد این است که اگر در رابطه با یک موضوع سایت‌های زیادی از Schema استفاده کنند، در این صورت نرخ کلیک سایت‌ها پایین می‌رود. چرا؟ خب اگر تمامی سایت‌ها اطلاعات لازم کاربر را در همان صفحه گوگل به او نشان بدهند، دیگر چه لزومی دارد کاربر آن صفحات را باز کند؟ بنابراین توجه داشته باشید که تاثیر اسکیما بر سئو سایت گاهی می‌تواند منفی هم باشد.

    ایندکس کردن

    همانطور که قبلا اشاره کردیم نشانه گذاری داده‌ها می‌تواند به موتورهای جستجو کمک کند بهتر محتوای شما را درک کنند. این درک بهتر شانس ایندکس شدن سایت شما را نسبت به سایت‌هایی که از schema استفاده نمی‌کنند بالاتر می‌برد. تجربه نشان داده است که به طور متوسط نشانه گذاری داده‌ها می‌تواند سایت شما را تا 4 رتبه در سرچ گوگل بالا ببرد.

    حالا که با تاثیر اسکیما بر سئو سایت آشنا شدید، بیایید ببینیم چگونه باید آن را به سایتمان اضافه کنیم.

    افزودن اسکیما به سایت

    اگر هدف شما این است که سایتتان رتبه‌ی بالاتری در نتایج گوگل کسب کند و از دیگر سایت‌های رقیب جذاب‌تر به نظر برسد، افزودن اسکیما به سایت یکی از راه حل‌های موجود برای شماست. برای افزودن اسکیما به سایت کافی است مراحل زیر را دنبال کنید:

    1. وارد صفحه Structured Data Markup Helper گوگل شوید.

    2. در این صفحه لیستی از انواع گزینه‌های مورد نظر مثل مقالات، رستوران‌ها، محصولات و ... مشاهده می‌کنید. موضوعی را که بیشتر از همه با محتوای مورد نظر شما ارتباط دارد را انتخاب کنید.

    3. در پایین این لیست جایی برای وارد کردن URL وجود دارد. آدرس URL صفحه یا مقاله‌ای که می‌خواهید نشانه گذاری کنید را در این بخش وارد کنید. اگر آدرس را ندارید و فقط کد HTML در اختیارتان است، می‌توانید از آن هم استفاده کنید. سپس گزینه‌ی Start Tagging را انتخاب کنید.

    گذاشتن اسکیما در سایت

    4. در این مرحله از افزودن اسکیما به سایت، خواهید دید که به بخش Tag Data وارد شده‌اید. در این بخش صفحه مورد نظر شما در سمت چپ قرار می‌گیرد و گزینه‌های لازم برای تگ کردن و نشانه گذاری در سمت راست دیده می‌شوند.

    5. بخشی که می‌خواهید نشانه گذاری شود را به صورت Highlight در بیاورید. برای مثال اگر متن شما یک مقاله است، نام مقاله را هایلایت کنید. سپس از بین آیتم‌های سمت راست، نشانه‌ی «Name» را برای آن انتخاب کنید. برای بقیه بخش‌ها هم با توجه به نوع محتوا، تگ‌های مورد نظر خود را انتخاب کنید.

    6. وقتی کارتان تمام شد گزینه‌ی Create HTML را انتخاب کنید. با این کار HTML جدید صفحه‌ی شما برایتان نمایش داده خواهد شد و اسنیپت‌های ساخته شده به صورت هایلایت نمایش داده می‌شوند.

    7. حالا کافی است وارد سیستم مدیریت محتوای خود (برای مثال وردپرس) شوید و اسنیپت‌های رنگی را در جای مناسب خود اضافه کنید.

    8. با استفاده از ابزار Structured Data Testing Tool ببنید صفحه شما با توجه به تغییرات انجام شده چگونه نمایش داده خواهد شد. برای این کار کافی است گزینه‌ی Preview را کلیک کنید تا ببینید آیا سایت به شکل دلخواه شما درآمده است یا خیر.

    سخن پایانی

    اسکیما به دسته‌ای از کدها و کلمات برنامه نویسی گفته می‌شود که برای نمایش بهتر و مفیدتر اطلاعات در نتایج سرچ گوگل استفاده می‌شوند. Schema باعث می‌شود سایت شما بین دیگر نتایج متفاوت و موثر به نظر برسد و از این طریق نرخ کلیک و سئوی سایت شما بهبود پیدا کند.

    از مزیت‌های این زبان نشانه گذاری تنوع پذیری آن است و برای انواع محتواهای مختلف کاربرد دارد. شما هم می‌توانید با استفاده از ابزار مخصوص این کار، به سایت خود Schema اضافه کنید و رنکینگ سایت خود را بالا ببرید.

    مقالات مرتبط
    ارسال نظر
    نام
    ایمیل
    نظر
    سیما
    1400/09/15 18:51

    سلام و خسته نباشید. ممنون از مقاله جامع تون
    در وردپرس افزونه های اسکیما هست. به نظرتون اونها هم میتونن کارایی داشته باشن؟ گوگل روی این افزونه ها هم کار میکنه یعنی براش اعتبار داره؟

    مدیر ارشد
    1400/09/16 12:18
    پاسخ به:سیما

    سلام ممنون از نظر شما،بله میتوانید از این افزونه ها هم استفاده کنید.

    آژانس برندسازی «بمان»

    "Baman" branding agency

    مأموریت ما در «بمان» طراحی و توسعه‌ی وبسایت اختصاصی و حرفه‌ای است. ما در طول ۱۷ سال فعالیت در حوزه برندسازی، افتخارِ طراحی 480 وبسایت تخصصی را برای کسب‌وکارهای مختلف داشته‌ایم. ما بر این باوریم که وبسایت صرفاً یک نرم‌افزار نیست، بلکه یک دفتر کار مجازی است که می‌باید هویت و احساس کسب‌وکار را به مخاطبان خود معرفی و منتقل کند.

    رزرو مشاوره