دنیای توسعه دهندگان وب دنیایی هیجان انگیز و مملو از ترفندهای جذاب است که هر یک میتوانند ویژگی جالبی را به وبسایت اضافه کنند. درواقع میتوانیم بگوییم که توسعه دهندگان وب جادوگرانی هستند که به جای چوب جادو از فریم وورکها و ماژولهای گوناگون استفاده میکنند.
کار با هر یک از این فریم وورکها قلقهای مختص به خود را دارد و بسیاری از آنها به دانش برنامه نویسی حرفهای نیاز دارند. اما برخی دیگر کمی سادهتر هستند و میتوانند کار را برای کاربران خود آسانتر کنند.
فریم وورک دات نت نیوک یا DNN نیز یکی از همین فریم وورکهای جذاب و ساده است که با کمک ماژولهای متنوعش حال و هوای وبسایتتان را دگرگون میکند. اما ماژول های دات نت نیوک چه هستند و با چه ترفندی کار میکنند؟ برای رسیدن به جواب این مقاله را از دست ندهید.
ماژول های دات نت نیوک چه هستند؟
برای شناخت بهتر ماژول های دات نت نیوک بهتر است ابتدا با فریم وورک دات نت نیوک آشنا شوید. دات نت نیوک یک فریم وورک قابل توسعه یا برنامهای است که در ASP.NET مایکروسافت قابل اجرا است. این فریم وورکها با کمک اجزائی به نام ماژول قابل توسعه هستند.
درواقع ماژولها با نصب شدن در ساختار دانت نت نیوک آن را گسترش میدهند و موجب پدید آمدن سایتها یا به اصطلاحی پرتالها میشوند. البته دات نت نیوکها به خودی خود قادر به تولید وبسایتها هستند، اما برای توسعه یافتن و مجهز شدن به ابزارها و ویژگیهای پیشرفتهتر و متنوعتر به نصب ماژولها نیاز دارند.
ماژول های دات نت نیوک چه کاربردی دارند؟
همانطور که گفتیم، ماژول های دات نت نیوک به توسعهی فریم وورک دات نت نیوک کمک میکنند، اما این توسعه به چه صورت اتفاق میافتد؟ وبسایتها یا پرتالهایی که توسط فریم وورک دات نت نیوک ساخته شدهاند، همچون تمامی وبسایتها دارای کاربران مشخصی هستند.
این کاربران میتوانند به شکلهای گوناگونی از قبیل بازدیدکنندهی ناشناس یا اعضای سایت به پرتال موردنظر وارد شوند و از امکانات آن استفاده کنند. برخی از امکانات وبسایتها بهطور پیشفرض توسط فریم وورک دات نت نیوک به مخاطب ارائه میشود، اما بخش عظیمی از امکانات موجود در سایت توسط ماژول های دات نت نیوک فراهم میشوند.
درواقع هر یک از ماژولها دارای وظایف تعیینشدهای هستند که با اضافه شدن به فریم وورک، کارایی بیشتری برای وبسایت ایجاد میکنند و به کاربران اجازه میدهند دسترسی بهتری به امکانات گوناگون سایت داشته باشند.
اجازه بدهید این موضوع را با مثالی روشنتر کنیم؛ برای مثال ماژولهای نظرسنجی به کاربران وبسایت اجازه میدهند تا درمورد موضوعی خاص اظهار نظر کنند و نتایج نظر سنجی را دریافت نمایند.
در این حالت فریم وورک دات نت نیوک بهطور پیشفرض قابلیتهایی همچون تشخیص لاگ این شدن کاربران، تعیین محتوای نمایش داده شده در صفحه و افراد مجاز به رویت صفحه را در اختیار صاحب وبسایت قرار میدهد. اما ماژولهای نظرسنجی، قابلیت جدیدی به امکانات پیشفرض سایت اضافه میکنند و به کاربران اجازه میدهند در نظرسنجی نیز شرکت کنند.
ماژول های دات نت نیوک برحسب نوع کاربری و طراحیشان در وبسایتها و پرتالهای گوناگونی مورد استفاده قرار میگیرند.
ماژول های پر کاربرد دات نت نیوک
در بخش قبل توضیح دادیم که ماژول های دات نت نیوک دارای تنوع بسیاری هستند و هر یک بسته به نوع کاربریشان، در وبسایتها و پرتالهای خاصی مورداستفاده قرار میگیرند. در ادامه ۷ مورد از پرکاربردترین ماژول های دات نت نیوک را به شما معرفی خواهیم کرد.
- Responsive Countdown: شمارشگر معکوس یکی از ماژولهای بسیار کارآمد برای تمامی وبسایتهای مدرن است. امروزه بیشتر وبسایتها به مناسبتهای مختلفی از شمارشگر معکوس استفاده میکنند. اگر شما هم دوست دارید مناسبت یا رویداد خاصی را به مخاطبین وبسایتتان معرفی کنید این ماژول شمارشگر معکوس انتخاب بسیار مناسبی است.
شمارشگر معکوس به خوبی با قالب وبسایت شما هماهنگ میشود و شما میتوانید رنگ نشانگرهای روز، ساعت، دقیقه و ثانیهی آن را به دلخواه خود تنظیم نمایید. به علاوه این ماژول به شما اجازه میدهند تا ظاهر کلی شمارشگر خود را از میان ۵ طرح متحرک جذاب و باکیفیت انتخاب کنید.
- Responsive GridGallery: داشتن یک گالری تصاویر مرتب و دارای قالب مناسب از نقاط قوت وبسایتهای باکیفیت است. ماژول Responsive GridGallery همانطور که از نامش پیداش یک گالری ریسپانسیو و دارای ستونبندی است که نه تنها تصاویر وبسایت شما را با الگویی منحصر به فرد و جذاب به مخاطب نشان میدهد بلکه در پلتفرمهای مختلف نیز به خوبی عمل میکند و تصاویر سایت شما را دچار بهم ریختگی نمیکند.
این ماژول کاملا برای موتورهای جستوجو بهینهسازی شده است و تصاویر شما را به راحتی در جستوجوهای گوگل به نمایش میگذارد. در کنار این ویژگیها قابلیت ایجاد thumbnail، پوستهی light-box و تنظیم سایز قالب نیز برای شما درنظر گرفته شده است و شما میتوانید تصاویر و ویدئوها را با فرمتهای گوناگون و از سورسهای متنوع در وبسایت خود استفاده کنید.
- DNNGo Gallery View: از آنجا که بیشتر وبسایتها دارای گالریهای پیشفرض شبیه به هم هستند، استفاده از ماژول DNNGo Gallery View رنگ و روی تازهای به وبسایت شما خواهد داد. این ماژول دارای قالبهای بسیار متنوع برای گالری تصاویر است.
از سوی دیگر به شما اجازه میدهد اندازهی تصاویر و thumbnailها و همچنین مدل اسلاید تصاویر و سرعت آن را تنظیم کنید. به علاوه چند قالب پیشفرض آماده نیز در خود دارد که میتوانید بدون صرف وقت با کمک آنها جلوهی زیبایی در اسلاید تصاویر و قالب نمایش آنها ایجاد کنید.
- Cart Wiper: این ماژول برای سایتهای فروشگاهی طراحی شده است. اگر صاحب یک وبسایت فروشگاهی DNN هستید میتوانید با کمک ماژول Cart Wiper محصولات خود را به فروش برسانید. این ماژول های دات نت نیوک با ارائهی مدلهای متنوع پرداخت به خیال مشتریان شما را از بابت خرید اینترنتی راحت میکنند. با کمک این ابزار، خریداران میتوانند با تمامی کارتهای معتبر بانکی خرید خود را ثبت نمایند.
- Creative: این ماژول برای تغییر ظاهر وبسایت مورد استفاده قرار میگیرد و در واقع نوعی پوستهی آماده است که حاوی اجزا jQuery و بوت استرپ است. ماژول Creative، دارای ۱۰ رنگ پیشفرض، دو مدل هدر و سه نوع اسلایدر است و به شما اجازه میدهد قالب صفحهی اصلی و صفحات فرعی خود را چشمنواز کنید. از ویژگیهای بسیار جذاب این ماژول امکان تغییر فونت کل وبسایت است که میتواند سایت شما را از سایرین متمایز کند.
- Signature: اگر جزو طراحان حرفه ای وبسایت باشید، حتما از میل بیاندازهی حرفهایها به تغییر مداوم قالب وبسایت آگاه هستید. ماژول Signature پوستهای ریسپانسیو است که به شما اجازهی اعمال تغییرات گوناگون در قالب سایت را میدهد. این ماژول دات نت نیوک با تمامی مرورگرها و دستگاههای پیشرفته هماهنگ است و با ۲۵ گروه از پوستههای تطبیقپذیر به شما اجازه میدهد مناسبترین قالب را برای وبسایت خود انتخاب کنید.
- DNNBackup: بک آپ گرفتن یا تهیهی نسخهی پشتیبان از سایت، یکی از اصول بسیار حیاتی در زمینهی توسعهی وبسایت است. تمامی توسعه دهندگان وب بهخوبی با این اصل آشنایی دارند و میدانند که باید در فواصل زمانی مشخص به تهیهی یک نسخه پشتیبان از وبسایت خود بپردازند تا در صورت بروز مشکل بتوانند آخرین تغییرات را بازیابی کنند.
این کار به روشهای گوناگونی انجام میشود که یکی از آنها استفاده از ماژول DNNBackup است. این ماژول به دلیل تاثیرگذاری زیاد، در بین طراحان وبسایت از محبوبیت بالایی برخوردار است. در صورت نصب ماژول بک آپ شما میتوانید به راحتی و با چند کلیک از وبسایت خود نسخهی پشتیبان تهیه کنید.
ماژول های رایگان دات نت نیوک
با وجود مزایای بسیاری که ماژول ها دات نت نیوک برای توسعه دهندگان وب فراهم میآورد، بیشتر آنها رایگان نیستند و برای دسترسی به هر یک از این ماژولها باید مبلغی را پرداخت کنید. البته جای نگرانی نیست.
چرا که ماژولهای رایگان دات نت نیوک نیز به اندازهی کافی در دسترس هستند و شما میتوانید از نصب آنها لذت ببرید. برای آشنایی هرچه بیشتر شما با برخی از ماژولهای دات نت نیوک، در ادامه برخی از کاربردیترین ماژولهای رایگان را معرفی خواهیم کرد:
- Social Sidebar CoolDnn: اگر دوست دارید صفحات خود را در شبکههای اجتماعی گوناگون در دسترس مخاطبین سایتتان قرار دهید، استفاده از این ماژول رایگان را به شما توصیه میکنیم. این ماژول بهصورت یک نوار اسلایدی در یکی از گوشههای وبسایت شما ظاهر میشود و شبکههای اجتماعی شما را به کاربرانتان نشان میدهد.
علاوه بر زیبایی چشم نواز، ماژول سوشیال اسلایدبار دارای قابلیتهای گوناگونی از قبیل امکان تنظیم اندازه و موقعیت مکانی نوار اسلاید، امکان اضافه کردن شبکههای اجتماعی بیشتر و سازگاری با تمامی مرورگرها و پلتفرمهای مختلف است.
- Feedback: این ماژول رایگان بهطور انحصاری برای بخش «تماس با ما» سایت شما طراحی شده است و از طریق آن میتوانید از مشتریان یا مخاطبین خود بازخورد دریافت کنید. ماژول فیدبک به شما این امکان را میدهد که پیامهای دریافتی خود را آرشیو کنید. همچنین میتوانید با تعریف ایمیلهای پیشفرض پیامهای وبسایت خود را در صندوق پست الکترونیکی خود دریافت کنید.
- Support Live Chat: این ماژول مناسب وبسایتهای فروشگاهی و خدماتی است و به شما اجازه میدهد ارتباط بهتر و سریعتری با مخاطبان خود داشته باشید. این ماژول بهصورت یک باکس چت در کنار وبسایت ظاهر میشود و مخاطب را بهصورت آنی به پشتیبانهای سایت متصل میکند.
این ماژول دارای قابلیتهایی همچون تنظیم طرح و رنگ، امکان ارسال ایمیل به پشتیبان، برقراری ارتباط همزمان با چندین مشتری، نمایش تاریخچهی چتها و نمایش آنلاین یا آفلاین بودن پشتیبان است.
- RazorCart: ریزر کارت نیز یک ماژول فروشگاهی رایگان است که به کاربران اجازه میدهد سبد خرید خود را مدیریت کنند و همچنین با مقایسهی محصولات، خرید خود را نهایی کنند. این ماژول که به صورت نسخهی آزمایشی رایگان در دسترس است، همچون Cart Wiper امکان انجام تراکنش را برای مشتری فراهم میآورد.
- dnnCWeather: ماژول رایگان پیشبینی آب و هوا، یکی از دقیقترین ماژولهای طراحی شده در این زمینه است. ماژول dnnCWeather دارای قالبهای متنوع و زیبایی است که میتوانند با قالب کلی وبسایت شما هماهنگ شوند.
قابلیت نمایش دمای هوا با درجات گوناگونی همچون سلسیوس، فارنهایت و کلوین، داشتن قالبهای پیشفرض و امکان تنظیم روزهای پیش رو برای پیشبینی دمای هوا از امکانات بسیار کاربردی جالب این ماژول هستند.
- Iframe: ماژول Iframe یکی از ماژول های رایگان دات نت نیوک است که برای وبسایتهای سازمانی بسیار کاربردی است. این ماژول به کاربر اجازه میدهد بخشی از محتوای سامانههای مرتبط با کسب و کار خود را در وبسایت اصلی خود به نمایش بگذارد و به این ترتیب بدون افزایش نرخ خروجی صفحه سایر خدمات و سامانهها را به مشتریان خود معرفی نماید.
طریقه ی کار و نصب ماژول ها
خب اکنون شما با پرکاربردترین انواع ماژول های دات نت نیک آشنا شدهاید، اما چطور میتوان این ماژولها را نصب و استفاده کرد؟ برای رسیدن به پاسخ این سوال، گامهای زیر را دنبال کنید:
- گام اول: پیش از هر چیز باید ماژول موردنظر خود را انتخاب کنید و آن را از وبسایت DotNetNuke.com یا سایر وبسایتهای دانلود ماژول های دات نت نیوک، دانلود نمایید.
- گام دوم: ماژول دانلود شدهی شما با فرمت zip در کامپیوترتان ذخیره خواهد شد. اگر این فایل را باز کنید تمامی عناصر لازم برای نصب ماژول را در قالب فایل «.dnn» مشاهده خواهید کرد. این فایل .dnn حاوی تنظیمات عناصر ماژول است.
- گام سوم: حال باید با اکانت هاست وارد برنامهی DotNetNuke خود شوید و گزینهی Module Definitions را از منوی host انتخاب کنید. سپس روی گزینهی New Module کلیک نمایید.
- گام چهارم: با انتخاب این گزینه پنجرهای برای آپلود فایل جدید باز میشود که باید در نوار آدرس آن، آدرس فایل زیپ ماژول را وارد و فایل zip دانلود شده را انتخاب کنید.
- گام پنجم: با انتخاب فایل زیپ، ماژول شما در برنامهی DotNetNuke آپلود میشود و میتوانید نام آن را در فهرست ماژولهای نصب شده که در بخش Module Definitions از تب host قرار دارد مشاهده کنید.
به همین سادگی و با طی کردن تنها ۵ قدم، میتوانید ماژول های دات نت نیوک را روی دستگاه خود نصب کنید. اما راه اندازی ماژولها پس از نصب نیز دارای مراحل مختص به خود است که آنها را نیز در چند گام بررسی میکنیم:
- گام اول: برای راه اندازی ماژول ها ابتدا باید وبسایت خود را راهاندازی کنید و سپس ماژول مورد نظر خود را به آن اضافه نمایید. در کنترل پنل مدیر صفحه (Administrator control panel)، روی گزینهی Add link کلیک کنید.
- گام دوم: با باز شدن پنجره، تمامی جزئیات را وارد کنید و مطمئن شوید که تمامی اسامی ثبت شده در ستون View Page را انتخاب کردهاید. این اسامی متعلق به کاربران صفحهی شما هستند و تیک خوردن اسمشان به معنای دریافت اجازه برای مشاهدهی صفحه است. پس از ثبت اطلاعات روی گزینهی Update link کلیک کنید.
- گام سوم: حال از منوی کشویی ماژولها در کنترل پنل مدیر، نام ماژول موردنظر خود را انتخاب کنید و روی Add link کلیک کنید.
به این ترتیب شما ماژول موردنظرتان را به وبسایت خود اضافه کردهاید و میتوانید از ویژگیهای آن استفاده کنید.
ماژول های دات نت نیوک، ابزارهایی بسیار کارآمد در طراحی و توسعهی وبسایتهای DNN هستند. با اینکه فریم وورک دات نت نیوک دارای برخی ویژگیهای پیشفرض است، اما با اضافه کردن ماژولها میتوان فضای وبسایت را بهطور کامل تغییر داد و آن را شخصیسازی کرد. ماژول های دات نت نیوک اغلب برای خریداری در دسترس هستند، اما برخی از آنها بهصورت رایگان نیز قابل دانلودند.
ماژولها تنوع بسیار زیادی دارند و در بخشهای گستردهای مورد استفاده قرار میگیرند. از ماژولهای شخصیسازی قالب گرفته تا ماژولهای گالری، سبد خرید و سایر امکانات موردنیاز وبسایتها همگی با یک کلیک قابل دسترسی هستند. کافی است ماژول موردنظر خود را دانلود نمایید و در چند قدم ساده آن را روی دستگاه خود نصب کنید تا از ویژگیهای منحصر به فرد هر یک لذت ببرید.