انتخاب شغل مناسب همواره یکی از مهمترین دغدغههای زندگی هر فرد است که در صورت شناخت و آگاهی کامل او از آیندهی کاری، میزان درآمد، جایگاه اجتماعی و موارد اینچنینی، میتواند انتخابی هوشمندانه داشته و بسیاری از موقعیتها و فرصتهای فردای خود را بر محور آن بنا کند.
امروزه با تغییرات قابل توجه سبک زندگی جوامع و با روند روزافزون کاربران اینترنت، تمامی مشاغلی که همگام با این موج باشند، روزبهروز شاهد پیشرفتهای بیشتر و بازار کار بهتر خواهند بود.
شغل طراحی وب نیز یکی از مشاغل همگام با سبک نوین زندگی است که به مرور جایگاه خود را در بین مشاغل حوزهی اینترنت تثبیت کرده و حتی امروزه به عنوان یکی از پرطرفدارترین، پولسازترین و ضروریترین مشاغل دنیای دیجیتال به شمار میرود.
شغل طراحی وب چه کارهایی را در بر میگیرد؟
شغل طراحی وب را میتوان ترکیبی از دانش و مهارتهای فنی و تخصصی علوم کامپیوتر و خلاقیتهای گرافیکی دانست که به کمک ابزارهایی، در نهایت به زیباسازی ملموسترین بخش یک صفحهی وب، بخش ظاهری سایت، منجر میشود.
افرادی که شغل طراحی وب را انتخاب میکنند، از عاشقان دنیای کامپیوترند که میتوانند با مجسم کردن ظاهر ایده آل سایت در ذهن خود و با تعامل موثر با مدیران و صاحبان کسبوکارها و شناخت سلیقهی کاربر، اقدام به طراحی سایت نموده و دنیای وب و بازار تجارت الکترونیک را مجذوب طرحهای خلاقانهی خود کنند.
برای ورود به این فیلد کاری، الزامی به داشتن مدرک خاصی وجود ندارد ولی طبیعتاً داشتن تحصیلات مرتبط، میتواند یک مشخصه و ویژگی مثبت برجسته برای هر طراح سایت به شمار رود.
بازار کار طراحی وب در ایران
در سالیان گذشته در ایران، همواره شاهد افزایش استقبال مردم به اینترنت و دنیای مجازی بودهایم تا آنجا که بسیاری از کسبوکارها برای بهره بردن از این موضوع، ناچار به ایجاد وب سایت تجاری خود شدهاند؛ به عبارتی دیگر گسترهی نفوذ اینترنت در ایران را میتوان در آمار افزایش تعداد وبسایتها مشاهده نمود. در طی سالهای قبل از برجستهترین ادارات گرفته تا فروشگاههای مختلف، درصدد طراحی سایت مختص به خود برآمدهاند.
در چنین کشوری که استفادهی مردم از شبکهی اینترنت بسیار زیاد بوده و عملاً بسیاری از امور نظیر ثبتنامها و سفارشها و... از این طریق انجام میشود، شغل طراحی وب توانسته جایگاه مناسبی را برای خود دستوپا کند و به یکی از مشاغل مهم و پرکاربرد کشور بدل شود.
طبق پیشبینیها، شغل طراحی وب در آینده با توجه به افزایش نیاز کشور، پیشرفت چشمگیری خواهد داشت و جای خود را در بین کلیدیترین و پردرآمدترین مشاغل کشور باز خواهد کرد.
بازار کار طراحی وب در جهان
بازار کار طراحان وب در اکثر کشورها توانسته سهم خوبی از بازار مشاغل را به خود اختصاص دهد و قطعا در کشورهای توسعهیافته این سهم بسیار پررنگتر بوده و تعداد افرادی که به شغل طراحی وب علاقهمندند در طول پنجسال گذشته همواره افزایش داشته است و پس از این نیز پیشرفت خواهد داشت.
برای مثال، در کشور ایالات متحده نسبت به دههی گذشته، محبوبیت شغل طراحی وب، رشدی بیشاز 20 درصد داشته و ضمن افزایش درآمد طراحان، رقابت شدیدی بین افراد فعال در این حوزه به وجود آمده است.
چه عواملی بر درآمد یک طراح وب سایت تاثیر دارند؟
- رزومهی کاری
امروزه مهمترین عامل در به دستآوردن یک فرصت شغلی مناسب رزومهی کاری فرد است که کیفیت و سطح کاری و حتی درآمد طراح وب سایت در شغلهای پیشینش را در بر میگیرد. بسیاری از صاحبان سایتها و کسبوکارها، بیشتر توجه خود در حین گزینش افراد را بر گذشتهی کاری و میزان موفقیت یا عدم موفقیت نمونه کارهای قبلی او معطوف میکنند.
طبیعتاً هرچقدر که یک طراح وب در پروژههای بیشتری مشارکت داشته و از تجربهی بالاتری برخوردار باشد و در کل رزومهی پُر باریتری داشته باشد، در بهدست آوردن فرصتهای شغلی جدید در اولویت بوده و درآمد به مراتب بالاتری نسبت به افراد تازهکار و مبتدی خواهد داشت.
- تحصیلات مرتبط
با وجود اینکه برای مشاغلی چون طراحی سایت مدرک خاصی نیاز نیست اما هنوز هم تحصیلات یکی از عاملهای تاثیرگذار در میزان درآمد طراحان سایت به حساب میآید که به هرحال میزان اهمیت داشتن تحصیلات را یادآور میشود.
داشتن مدارک تحصیلی مرتبط با فیلد کاری طراحی وب نظیر علوم کامپیوتر، مهندسی کامپیوتر، مهندسی فناوری اطلاعات، گرافیک رایانهای و... میتواند در افزایش درآمد هر طراح سایت، تفاوت قابل ملاحظهای با سایرین به وجود آورد.
- نوع قرارداد
نوع قرارداد و نحوهی کار طراح نیز میتواند در درآمد طراح وب سایت موثر باشد؛ به عنوان مثال قرارداد تمام وقت و حضوری که طراح را ملزم به حضور در محیط کار در زمان اداری میکند در برابر قرارداد پاره وقت و دورکاری و فریلنسری که ممکن است همکاری و تسویه به صورت هفتگی یا پروژهای باشد، میتواند در میزان پرداختی به طراح سایت تفاوت ایجاد کند.
- داشتن تعهد و نظم
میزان درآمد در شغل طراحی وب نیز مانند تمام مشاغل دنیا متاثر از داشتن تعهد و نظم بوده و در بسیاری از موارد صاحبان کسبوکارها حتی افراد با سطح کاری پایین ولی منظم و متعهد را به افراد نخبه ولی بینظم و بیمسئولیت ترجیح میدهند!
آیا قیمت طراحی سایت با ابزارهای مختلف، متفاوت است؟
ابزارها و نرمافزارهای طراحی سایت یکی از تعیینکنندهترین عوامل در قیمت نهایی طراحی سایت هستند که به خاطر نقش اساسی آنها در دنیای شغل طراحی وب امکان حذف آنها وجود ندارد. به دلیل وجود ابزارهای رایگان و ابزارهای پولی که قیمتهای متفاوتی دارند، کیفیت و مبلغ طراحی نیز متغیر خواهد بود.
با هم به بررسی برخی از این ابزارها خواهیم پرداخت:
- Bootstrap
بوت استرپ سک ابزار رایگان طراحی سایت است که با داشتن دهها ویژگی کاربردی، ضمن ایجاد سهولت و سرعت بخشیدن به کد نویسی وب سایت، در صرفهجویی در پروسهی طراحی سایت موثر است.
- Wix
یک ابزار کاربردی و مقرون بهصرفه که پروسهی ایجاد سایتها و وبلاگها را برای طراحان سایت بسیار ساده میکند؛ این ابزار میزبانی سایت، تهیهی نسخهی پشتیبان، مسئولیت امنیت صفحهی وب و... را برعهده خواهد گرفت.
طراحی سایت توسط Wix به طور رایگان انجام پذیرفته ولی برای جبران هزینهها، نمایش تبلیغات جزو جدانشدنی این برنامه و سایتهای طراحی شده توسط آن است و این موضوع میتواند امتیازی منفی در بحث سئو سایت باشد اما خوشبختانه طراح میتواند در صورت پرداخت هزینهها، نسبت به حذف تبلیغات و افزایش پهنای باند اقدام کند و رتبهی سایت خود را بهبود ببخشد هرچند که با افزایش قیمت نهایی طراحی سایت همراه است.
- Dreamweaver
این ابزار یکی از معروفترین ابزار طراحی سایت است که جهت کد گذاری، ویرایش و نگهداری وبسایتها یک ابزار خارقالعاده به حساب میآید و بدون داشتن دانش فنی طراحی سایت میتوان از آن در پلتفرمهای ویندوز و مَک استفاده کرد.
- Squarespace
طیف گستردهای از سفارشیسازیهای موضوعات مختلف و در اختیار داشتن بسیاری از استانداردهای طراحی سایت، با خرید لایسنس نسخهی اصلی و تهیهی اشتراک این ابزار در دسترس طراحان سایت قرار خواهد گرفت اما ممکن است هزینهها را به طرز چشمگیری افزایش دهد.
- Wordpress
یکی از نام آشناترین ابزارها جهت ایجاد وب سایتها،وردپرس است که به دلیل انعطافپذیری بالا و سهولت در استفاده به عنوان یکی از کاربردیترین ابزار شغل طراحی وب در نظر گرفته میشود. به گواه آمار بیش از 30 درصد کل وب سایتهای دنیا توسط این ابزار ساخته شدهاند.
وردپرس جهت ایجاد سایتهای ساده با امکانات کم، رایگان بوده اما اگر روند طراحی پیچیدهتر باشد یا طراح، طراحی یک سایت تمام عیار را انتظار داشته باشد، باید مبلغی را پرداخت کند.
- Figma
یکی از جدیدترین و قدرتمندترین ابزارهای طراحی سایت، Figma است که مملو از ویژگیها و امکانات کاربردی نظیر امکان ویرایش همزمان یک فایل طراحی، توسط چندین عضو است که برای انجام تست و اقدامات آزمایشی کاربر به صورت رایگان و برای انجام طراحی، با صرف هزینه و تهیهی اشتراک ارائه میشود.
- Sketch 3
ابزاری بسیار محبوب با امکان ایجاد وب سایتها به صورت ساده و ارائهی طرحهای زیبا و باکیفیت، رابط کاربری زیبا و کاربردی، اکوسیستمی جامع و کامل از پلاگینها و... که در صورت استفاده از آن و تقبل هزینههایش، یکی از بهترین تجربههای کل دنیای شغل طراحی وب را خواهید گذراند.
از دیگر ابزارهای قدرتمند طراحی سایت نیز میتوان به InVision studio، Adobe XD و Framer X نیز اشاره داشت که ابزارهایی قدرتمند و حرفهای تلقی میشوند اما کار با آنها برای غالب طراحان، کمی دشوار به نظر میرسد.
طبیعتاً استفاده از ابزارهای رایگان با وجود کمتر بودن هزینهها، گاهاً کیفیت موردانتظار را نداشته و در جلب رضایت کاربر ناموفق خواهد بود و استفاده از ابزارهای گران قیمت با وجود افزایش هزینهها، در ارتقا کیفیت کار شما فوقالعاده موثر است؛ پس این شما هستید که انتخاب میکنید چه چیزی را قربانی کنید!
درآمد طراح وب سایت در ایران و خارج از ایران
محاسبهی درآمد شغل طراحی وب به فاکتورها و مولفههای بسیاری بستگی دارد ولی به طور کلی میتوان گفت این حرفه، با درآمد مناسبی که در اختیار طراحان سایت قرار میدهد، میتواند نوید یک زندگی آرام و راحت را میدهد.
درآمد طراح وب سایت در ایران و خارج، بسته به سطح کیفیت کارها، بهروز بودن طراحی، داشتن پِلَن مناسب، شناخت رقبا و... ممکن است بین ارقام مختلفی جابهجا شود؛ به فرض مثال در ایران، درآمدی بین 3 تا 15 میلیون تومان در ماه بسته به تجربه و سطح کاری نظیر کارشناس طراحی یا سرپرست و طراحی متفاوت خواهد بود. البته اگر به صورت فریلنس کار میکنید و امکان گرفتن پروژههای بیشتر را دارید، طبیعتا درآمدتان نیز افزایش مییابد.
در بین کشورهای خارجی نیز درآمد متوسط شغل طراحی وب برای یک مبتدی بین 43 تا 49 هزار دلار در سال، برای یک طراح سایت با سطح کیفی متوسط 50 تا 57 هزار دلار و برای یک طراح حرفهای و باتجربه، بین 60 تا 66 هزار دلار در سال محاسبه میشود.
سخن پایانی
اگر نگاهی به نمودارها و آمارهای تعداد کاربران بیندازیم و تعداد این افراد در چند سال گذشته را با امروز مقایسه کنیم، قطعا متوجه میشویم که شغل طراحی وب همواره در میان لیست پردرآمدترین مشاغل دهههای آینده به چشم خواهد خورد و با رشد فزایندهی بستر اینترنت و گسترهی نفوذ آن در جوامع، افراد شاغل در این فیلد کاری، علیرغم وجود رقبای سرسخت، میتوانند انتظار جایگاه اجتماعی و درآمد بیشتری نسبت به حال حاضر را داشته باشند. البته برای داشتن درآمد بیشتر نسبت به رقبا، همیشه لازم است طراح چیزی متفاوت از بقیه در چنته داشته باشد که این بیشتر به خلاقیت او برمیگردد.