آنچه در این مقاله میخوانید

    مقایسه پلسک و سی پنل

    مقایسه پلسک و سی پنل

    واژه «کنترل پنل» واژه‌ای متداول است که حتماً در هنگام خرید سرویس‌های هاستینگ، آن را به دفعات شنیده‌اید. «کنترل پنل هاست» در واقع نرم‌افزاری جهت مدیریت قابلیت‌های «هاست» است، و توسط شرکت‌های ارائه دهنده‌ی خدمات میزبانی وب ارائه می شود. پلسک و سی پنل از جمله کنترل پنل های محبوب در دنیا هستند که در ادامه به مقایسه این دو میپردازیم.

    برای امکان دسترسی و مدیریت تمامی امکانات هاست در محیطی امن، برای دارندگان هاست اشتراکی فراهم می‌شود. از این قابلیت‌ها می‌توان به امکان ارسال و آپلود فایل‌ها، مدیریت ایمیل‌ها، طراحی و تغییر صفحات وب، مشاهده آمار بازدید کاربران سایت و لاگ‌های سیستمی با استفاده از نرم افزار های آنالیزور، مدیریت دامنه ها، مدیریت بازنشانی ها (Redirects)، مدیریت و دسترسی از طریق FTP و نصب نرم افزارهای تحت وب مانند سیستم های مدیریت محتوا اشاره کرد.

    کنترل پنل‌های هاستینگ به دو دسته‌ی کنترل پنل‌های متن باز (Open Source) و کنترل پنل‌های تجاری تقسیم می‌شوند. جهت استفاده از کنترل پنل‌های متن باز، کنترل پنل‌هایی وجود دارند که توسط شرکت‌های ارائه دهنده‌‌ی نرم افزار، به صورت رایگان و بدون اخذ هزینه در اختیار میزبانان خدمات وب قرار می‌گیرند.

    مقایسه پلسک و سی پنل

    منظور از کنترل پنل‌های تجاری نیز کنترل پنل‌هایی هستند که شرکت‌های ارائه‌دهنده‌ی آن‌ها، لایسنس یا اجازه دسترسی به امکانات این کنترل پنل ها را به صورت ماهانه، سالانه و یا در بازه‌های زمانی مشخص دیگر به فروش می رسانند و به دلیل استفاده از خدمات این نوع کنترل پنل‌ها هزینه‌ای را شامل می‌شوند که در این زمینه مسائلی چون تفاوت در امکانات، سیستم عامل‌های پشتیبان‌کننده، لایسنس یا کرک، امنیت، نسخه مورد استفاده و… نیز در هزینه‌ها حائز اهمیت واقع می‌شوند.

    با توجه به سیستم عامل سرور میزبان، کنترل پنل‌های میزبانی به دو نوع لینوکسی و ویندوزی هم تقسیم‌بندی می‌شوند. شرکت هاستینگ نیز موظف است که در راستای احترام به مشتری و جلب رضایت او، در انتخاب کنترل پنل مدیریت هاستینگ خود علاوه بر بررسی مسائلی چون امنیت، سرعت، کارآیی، پایداری، کاربرد آسان، گستردگی امکانات و خدمات و به روزرسانی مداوم، به خواسته و نیاز مشتری خود که موضوع مهمی است نیز توجه خاصی داشته باشد.

     به طور مثال با اینکه در ایران، از انواع کنترل پنل‌های تجاری یا رایگان و منبع باز (OpenSource) با نام‌های تجاری گوناگونی استفاده می شود، شرکت میزبان باید مضاف بر توجه به امکانات و سایر مسائل فنی این کنترل پنل‌ها، به این نکته نیز توجه داشته باشد که کاربران و مشتریان این خدمات که عامل اصلی فعالیت هر کسب و کاری می باشند با کدام یک از این کنترل پنل ها، آسان‌تر و با سهولت بیشتری کار می کنند. 

    مقایسه کنترل پنل سی پنل و پلسک

    معرفی سی پنل

    سی‌پنل (Cpanel) یکی از بهترین، کامل‌ترین و پایدارترین کنترل پنل‌های موجود در صنعت میزبانی وب است. سی‌پنل از سال ۱۹۹۷ و با پشتیبانی عالی و امکانات تکمیلی به ‌وجود آمد و در حال حاضر، گستردگی کاربران در جهان، تاییدی بر کیفیت این محصول است. سی‌پنل که مبتنی بر سیستم عامل لینوکس می‌باشد، شناخته‌شده‌ترین ابزار برای مدیریت سرورها و هاست‌های لینوکسی در سراسر جهان محسوب می‌شود.

    دلایل عمده‌ی محبوبیت این کنترل پنل آمریکایی، سهولت استفاده از آن است. در واقع کاربران به آسانی و بدون نیاز به داشتن دانش خاصی می‌توانند از آن استفاده کنند. سی‌پنل همچنین به ابزار قدرتمندی برای انتقال سایت‌ها از انواع کنترل پنل‌های دیگر به خودش مجهز است. 

    رابط کاربری ساده و کاربردی سی‌پنل، تمام خدمات را به آسانی در یک مکان واحد جمع‌آوری و امکان مدیریت آن را برای کاربر فراهم کرده است و داشبورد ساده‌ی گرافیکی آن نیز، از مهم‌ترین دلایل محبوبیت این کنترل پنل است. در حال حاضر بسیاری از شرکت‌های میزبان از «سی‌پنل» برای مشتریان و مدیریت وب‌سایت‌ها، استفاده می کنند.

    معرفی پلسک

    پلسک یک کنترل پنل محبوب مدیریت هاست وب سایت است که برای ارائه دهندگان خدمات میزبانی وب مبتنی بر لینوکس و ویندوز طراحی شده است. پلسک (plesk) در ابتدا توسط یک شرکت به همین نام در سال ۲۰۰۱ ایجاد شد. بعد از چند سال پلسک به شرکتی تحت نام SWsoft فروخته شد. 

    در نهایت شرکت Parallels پلسک را از SWsoft خریداری نمود و در سال ۲۰۱۵ به یک مجموعه مستقل تبدیل شد. تمام وظایف مربوط به میزبانی وب و یا کسب و کار روزانه را می‌توان با استفاده از کنترل پنل هاست پلسک (Plesk) به طور خودکار انجام داد.

     پلسک به مدیران سرور اجازه می‌دهد که از طریق یک رابط کاربری گرافیکی بتوانند سایت جدید، نمایندگی فروش، حساب های ایمیل و رکورد های DNS را کنترل کنند. پلسک به شما اجازه می‌دهد تا هزاران هاست مجازی را بر روی یک ماشین واحد، کنترل کنید. 

    همچنین می‌توان از این کنترل پنل در هاست‌های اشتراکی، سرور مجازی و سرور اختصاصی نیز استفاده کرد. پلسک نام کوتاه شده‌ Parallels Plesk Panel است. سرویس‌های میزبانی وب یا هاست‌هایی که از این کنترل پنل استفاده می‌کنند، در اصطلاح هاست پلسک نامیده می‌شوند.

    مقایسه پلسک و سی پنل

    امکانات و ویژگی های سی پنل

    - سی‌پنل امکاناتی در اختیار کاربران خود قرار می‌دهد که از این میان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    - اضافه کردن دامنه‌های مختلف به هاست

    - تنظیم کردن ایمیل‌های سایت

    - نصب ساده سیستم مدیریت محتوا (مثلا وردپرس) روی هاست

    - بکاپ گرفتن از وب‌سایت

    - آپلود کردن آسان فایل‌ها روی سرور

    - چک کردن پهنای باند استفاده شده

    - اعمال تنظیمات امنیتی مختلف

    - نصب برنامه‌های جانبی روی سرور

    - نصب پایگاه داده (دیتابیس) جدید

    - مدیریت پایگاه داده‌ها

    - مدیرت کامل وبسایت

    - پیمایش فایل ها و فولدر ها با استفاده از File Manager

    - ایجاد Email Account و مدیریت آن

    - بک آپ گرفتن از اطلاعات به صورت کامل و بخش بندی شده

    امکانات و ویژگی های پلسک

    - فایل ها را آپلود و مدیریت می‌کند

    - اکانت کاربران را برای FTP ایجاد می‌کند

    - اکانت های ایمیلی را ایجاد و مدیریت می‌کند

    - اضافه کردن دامنه ها و زیر دامنه های جدید

    - پایگاه داده هایی همچون MySQL و PostgreSQL را ایجاد و مدیریت می‌کند

    - فایل های سایت را بک آپ گیری کرده و در صورت نیاز بازیابی می‌کند

    - فایل های مرتبط با لاگ قابل مشاهده است

    - اولین کنترل پنلی که در هر دو سیستم عامل لینوکس و ویندوز، از GIT پشتیبانی می­‌کند

    - پشتیبانی از DNSSEC جهت ایمن کردن وب‌سایت

     - پشتیبانی از Nginx

    - پشتیبانی از از KernelCare و CloudxLinux

    تفاوت اصلی پلسک و سی پنل

    به طور کلی، بارگذاری سی‌پنل سریع‌تر از پلسک است زیرا سی‌پنل کنترل پنلی است که واقعا بر روی بهینه‌سازی عملکرد تمرکز دارد. با تمرکز بر روی کاهش میزان حافظه‌ی موردنیاز، توسعه دهندگان سی‌پنل توانستند زمان بارگذاری صفحات را کاهش داده و سرعت این برنامه را افزایش دهند. 

    این کنترل پنل برای ایجاد حساب و سایر وظایف مدیریت سرور، از سرعت بیشتری بهره‌مند است؛ ولی کنترل پنل Plesk نیز سرعت مناسبی دارد و شما زیاد تفاوتی احساس نمی‎‌کنید، با این تفاوت که ویژگی‌های بیشتری را در اختیار شما گذاشته و شما آسان‌تر می‌توانید ویژگی مورد نظر خود را پیدا کنید. 

    از طرفی حذف سی‌پنل امکان پذیر نیست و نیاز به پردازش مجدد سرور و نصب مجدد سیستم عامل دارد. پلسک نیز از خوشه بندی چند سرور پشتیبانی نمی کند و کاربران برای انجام چنین کارهایی نیاز به افزونه ای به نام Plesk Automation Services دارند.

    تفاوت پلسک و سی پنل

    رابط کاربری کدامیک بهتر است؟ : plesk یا cpanel

    از بین کنترل پنل‌های پلسک و سی‌پنل برای میزبانی وب، پلسک به عنوان دارنده‌ی یک رابط کاربری گرافیکی ساده (GUI) بیشتر مطرح شده و کمی ‌برای استفاده آسان‌تر است. رابط پلسک، همچنین ساده‌تر و دارای ویژگی‌های گروه‌بندی شده‌ای می‌باشد. 

    از سوی دیگر رابط کاربری سی‌پنل، ویژگی‌ها و ابزارها را به صورت مفید و گروهی دسته‌بندی نمی‌کند و اغلب درهم ریخته هستند؛ با این‌حال سی‌پنل در هاست خود، به کاربران امکان سفارشی‌سازی صفحه اصلی را می‌دهد. 

    دسترسی CLI (رابط خط فرمان command line interface) برای هر دو کنترل پنل در دسترس است، البته اگر کاربر آن را به GUI ترجیح دهد.به طور کلی در این مقایسه کنترل پنل «پلسک» برنده می‌شود.

    عملکرد

    در ابتدای مقایسه‌‌ی عملکرد سی‌پنل و پلسک، باید به این نکته توجه داشت که یک کنترل­ پنل لازم است تا چهار سرویس را به خوبی ارائه کند: DNS، ایمیل، وب‌سایت و پایگاه­ داده.

    میزبانی وب‌سایت در دنیای واقعی، بسیار پیچیده‌‌تر از آن است که به نظر می‌­رسد؛ زیرا علاوه بر این ۴ وظیفه‌ی اصلی، میزبانی باید بتواند فیلتر نمودن هرزنامه­‌ها، مدیریت SSL، پشتیبان­‌گیری، مدیریت نمایندگی فروش(Reseller)، مدیریت فایل، تحلیل ترافیک ورود به سیستم و... را نیز بر عهده بگیرد.

     با این حال، در این مقایسه، تفاوت بسیار فاحشی میان این دو پنل وجود ندارد،­ و تفاوت آنها در مجموعه­ ویژگی‌های اضافه­‌ای است که ارائه می‌کنند. سی‌­پنل (cPanel)، امکان دسترسی از طریق API را فراهم می‌‌آورد؛ در واقع این امکان را فراهم می­ آورد که بتوان با ساخت افزونه‌‌هایی قابلیت‌ های اصلی سی‌­پنل را توسعه داد.

     برخی از این ویژگی‌­ها، ویژگی‌‌های خارق­ العاده‌­ای هستند، که ضمن افزایش تعداد برنامه‌­ها و ابزارها، موجب بهبود امنیت نیز می‌­شوند، مانند فایروال CSF. پلسک (Plesk) نیز به نوبه خود دارای افزونه‌های متنوع و کاربردی بسیاری است.

    ویژگی ها و ابزارها

    هر دو کنترل پنل پلسک و سی‌پنل، ویژگی‌های اولیه ‌یکسانی برای سرور و مدیریت حساب کاربران فراهم می‌کنند. هر دو کنترل پنل پلسک و سی‌پنل، می‌توانند برای پیکربندی تنظیمات DNS، مدیریت حساب‌های ایمیل، اجرای FTP (پروتکل انتقال فایل) و مدیریت پایگاه‌های داده استفاده شوند. اگرچه امکان اضافه کردن برنامه‌های اضافی به سی‌پنل وجود دارد، اما پلسک از برنامه‌های کاربردی و افزونه‌های مفید بیشتری پشتیبانی می‌کند.

    برای مثال؛ پلسک از Docker در لینوکس پشتیبانی می‌کند، با فهرست بیش از ۲۰۰،۰۰۰ Image Docker که می‌تواند از طریق کنترل پنل پلسک راه اندازی شود. پلسک همچنین با Git از طریق فرمت Gitman سازگار است. البته راهکار‌هایی وجود دارد که Docker و Git را با سی‌پنل نیز در اختیار بگیرید، اما بسیار پیچیده‌تر از پلسک هستند. همچنین پلسک و سی پنل هر دو مجهز به ابزارهای اولیه برای مدیریت سرور و اکانت کاربر هستند.

    امنیت

    یکی از موارد تأثیرگذار بر اعتبار سرویس، امنیت حساب‌ها و امنیت سرور است. مکانیزم دسترسی به حساب کاربری در هر دو پنل پلسک و سی‌پنل، به خوبی تفکیک شده است؛ بنابراین به هیچ وجه، این امکان وجود ندارد که یک کاربر به حساب کاربر دیگری وارد شود. 

    همچنین هر دوی این پنل‌ها به کاربران خود پیشنهاد می­‌کنند که برای افزایش امنیت در سطح حساب کاربری، افزونه­‌هایی همچون فایروال­‌ها، اسکنرهای آپلود فایل، فیلترهای ضدهرزنامه و احراز هویت چندمرحله‌ای، را نصب کنند. 

    به همین دلیل از نظر امنیت سرویس، هر دوی این پنل­ ها تقریبا با یکدیگر برابر هستند؛ با‌این‌حال تیم پلسک در مواجهه با خطرات آسیب­ پذیری، سریع‌­تر واکنش نشان می­‌دهند و در مقابل تیم سی‌پنل، زمان زیادی را صرف رفع مشکلات امنیتی می‌کنند. 

    هر دو کنترل پنل پلسک و سی پنل تمرکز شدیدی بر روی امنیت دارند. هرچند تنظیمات امنیتی این دو باهم تفاوت دارند، اما هر دو از چندین ابزار امنیتی بهره می‌برند.

    ابزار‌های امنیتی «سی‌پنل» عبارتند از: نصب خودکار گواهی SSL، دایرکتوری‌های محافظت شده با رمز عبور و عدم پذیرش آدرس IP.

    ویژگی‌های امنیتی «پلسک» عبارتند از: جلوگیری از حملات و نفوذ به روش در اصطلاح fail2ban، نصب خودکار گواهی SSL، دایرکتوری‌های محافظت شده، آنتی اسپم برای ورودی و خروجی ایمیل و یک پارچگی دایرکتوری فعال.

    مقایسه پلسک و سی پنل

    توزیع

    یکی از تفاوت‌های اصلی بین پلسک و سی پنل این است که پلسک در توزیع‌های سرور ویندوز و لینوکس در دسترس است، اما سی پنل فقط بر روی سیستم‌عامل لینوکس قابل‌اجرا است که البته می‌توان از برخی روش‌‌ها برای راه‌اندازی سی‌پنل روی ویندوز نیز استفاده کرد. 

    توزیع‌های لینوکسی که از سی‌پنل پشتیبانی می‌کنند عبارتند از: centOS, CloudLinux و RedHat. از طرف دیگر پلسک بر روی ۱۴ توزیع لینوکسی از قبیل centOS, Ubuntu و غیره و همچنین ویندوز سرور در دسترس است. این که کاربران کدام کنترل پنل میزبانی وب را انتخاب ‌می‌کنند، به سیستم عامل آن‌ها در سرور بستگی دارد.

    پشتیبانی سیستم عامل

    از آن‌جا که ادغام بین پلسک و ویندوز قوی انجام شده، پلسک با ویندوز سازگار است و یکپارچگی کامل با Microsoft SQL Server ارائه شده است. از طرفی، سی‌پنل، تنها با سیستم عامل لینوکس، CentOS و RedHat سازگار است.

    نرم افزار تلفن همراه

    با افزایش روزافزون تعداد مدیران سایت، بیشتر آنها تمایل دارند برای انجام فعالیت­ های روزانه‌ خود از تلفن­ همراه استفاده کنند، پس ارائه‌ پنلی که به راحتی با استفاده از یک تلفن هوشمند قابلیت مدیریت را داشته باشد، در ارجحیت است و اهمیت زیادی دارد. 

    در همین راستا، پلسک همراه با نرم­ افزاری ارائه شده است که به­ طور کامل از سوی شرکت سازنده پشتیبانی می ‌شود. بنابراین هر ویژگی جدیدی که به پلسک افزوده می‌­شود، بر روی نرم­ افزار آن نیز موجود است. اما برای سی‌­پنل، نرم­ افزاری ارائه نشده است. هر چند، در بازار برنامه­ های متنوعی وجود دارند که این امکان را برای سی­‌پنل فراهم می­ آورند، اما این نرم‌افزارها توسط تیم سی‌پنل طراحی نشده‌اند.

    مدیریت چند سیستم

    یکی از مشکلات‌ و چالش‌های کاربران در صورت داشتن چندین سرویس، این است که بتواند سرورهای متعددی را با همان سطح از پیکربندی نگهداری و کنترل نماید؛ زیرا ورود به تک تک سرورها، می­ تواند بسیار سخت و طاقت فرسا باشد.

     سی­ پنل قابلیتی را با نام Server Clustering ارائه داده است که با استفاده از آن، مدیر سرور می‌­تواند با استفاده از یک فرمان تمام سرورها را به روزرسانی نماید. پلسک نیز قابلیتی با نام Multi Server ارائه کرده که به کمک آن می‌توان سرورهای مختلف را در یک پنل مدیریت کرد.

    هزینه

    هر دو کنترل‌پنل پلسک و سی‌پنل برای میزبانی وب، مجاز و دارای لایسنس هستند و در هر دو سرور ابری و سرور اختصاصی در دسترس‌اند. هزینه‌ی کنترل پنل‎‌ها در هاست‌های مختلف متفاوت است؛ با این‌حال به دلیل تحریم، در داخل ایران نمی‌توان از سی‌پنل استفاده کرد. در نتیجه هزینه‌ی پلسک با توجه به هزینه پایین‌تر سرور داخل ایران، مناسب تر است.

    مقایسه پلسک و سی پنل

    در نهایت کدام را انتخاب کنیم: پلسک یا سی پنل؟

    تصمیم ‌گیری برای انتخاب بین پلسک یا سی‌پنل، می‌تواند بر اساس این موضوع باشد که شما به عنوان یک کاربر، از چه سیستم‌عاملی استفاده می‌کنید؟ اما به احتمال زیاد انتخاب بین کنترل پنل های پلسک یا سی‌پنل بیشتر به این بستگی دارد که کدام یک برای استفاده شما، آسان‌تر است.

     زیرا برای استفاده‌ی روزانه از یک رابط کاربری، لازم است که کنترل پنلی را انتخاب کنید که کار شما را ساده‌تر کند. کنترل پنل‌های پلسک یا سی‌پنل، هم در سرور اختصاصی و هم سرورهای ابری در دسترس هستند. 

    اگر چه هر دو دارای ویژگی‌های ارزنده‌ای هستند؛ در مجموع، پلسک با بیش از ۱۰۰ اکستنشن، دسترسی آسان‌تر و رابط گرافیکی بهتر، به نظر می‌رسد که برنده‌ی این رقابت است.

    هرکدام از این دو کنترل پنل، دارای مزایا و معایبی هستند. بنابراین بهترین انتخاب باید براساس ویژگی‌هایی باشد که بیشتر به محیط شما و مشتریان شما بستگی دارد. در انتخاب کنترل‌پنل، لازم است که سیستم عامل، پیکربندی سرور، نیازهای امنیتی و کنترل دسترسی و همچنین تنظیمات قابلیت استفاده را در نظر گرفت.

    سازگاری با سیستم عامل‌ها، هزینه لایسنس، پشتیبانی فنی، سهولت در استفاده و رابط کاربری، افزودنی ها و پلاگین ها و….. همگی از ویژگی های کنترل‌پنل‌ها هستند و هر کدام در انتخاب یک کنترل پنل نقش بسزایی دارند. درصورتی که اسکریپت مدنظرتان تحت php کار شده است، می توانید از کنترل پنل «سی پنل» و در صورتی که اسکریپت با asp کار شده است، از «پلسک» استفاده کنید.
    مقالات مرتبط
    ارسال نظر
    نام
    ایمیل
    نظر

    آژانس برندسازی «بمان»

    "Baman" branding agency

    مأموریت ما در «بمان» طراحی و توسعه‌ی وبسایت اختصاصی و حرفه‌ای است. ما در طول ۱۷ سال فعالیت در حوزه برندسازی، افتخارِ طراحی 480 وبسایت تخصصی را برای کسب‌وکارهای مختلف داشته‌ایم. ما بر این باوریم که وبسایت صرفاً یک نرم‌افزار نیست، بلکه یک دفتر کار مجازی است که می‌باید هویت و احساس کسب‌وکار را به مخاطبان خود معرفی و منتقل کند.

    رزرو مشاوره