وایرفریم، بلوپرینت یا پروتوتایپ، همه و همه به معنای طرح اولیهاند. میتوان گفت وایر فریمینگ از مهمترین مراحل طراحی و توسعهی وبسایت، اپلیکیشن یا موارد دیگر است. در بسیاری از طرحهای پیچیده و بزرگ از این روش برای استخوان بندی پروژه استفاده میشود تا همه چیز از ابتدا مشخص باشد. با وایرفریم از همان ابتدا و بدون دردسر میتوان فهمید که تک تک عناصر کجا قرار میگیرند و صفحات کجا هستند و هدف نهایی طراحی چیست.
مراحل طراحی وبسایت یا اپلیکیشن
این مراحل ممکن است در پروژههای مختلف ممکن است تغییر کنند. ولی کلیت امر به شکلی است که خواهید دید:
- مشخص کردن وظایف و مشخص کردن وسعت پروژه
- پیشبینی و برآورد
- تحقیق کاربران و بازار
- وایرفریم Ui
- ساخت پروتوتایپ
- طراحی Ui
- طراحی انیمیشنها
- برنامه ریزی برای ساختار نرم افزاری
- توسعه
- آزمایش
- عرضه
- به روز رسانی
کاربرد وایرفریم در طراحی سایت چیست؟
همانطور که اشاره شد، یکی از کاربردهای اصلی وایرفریمینگ در طراحی وبسایت است. وایر فریم پیاده کردن layout یا طرح بندی اولیهی صفحهی وب است که محل جایگیری تک تک عناصر صفحه در آن مشخص میشود.
از آنجایی که این یک طرح اولیه است، همه چیز در ساده ترین شکل خودش خواهد بود و پیچیدگی طراحی بصری در این عناصر وجود ندارد. چرا که هدف وایر فریم زیبا و شکیل بودن و نیست و فقط قرار است ساختاری اولیه به دست بدهد که با چشم دیده شود و در فرآیند توسعهی اصلی راهنمای مسیر باشد.
چرا از وایرفریم در طراحی سایت استفاده میکنیم؟
برای استفاده وایرفریمینگ در طراحی وب سایت دلایل زیادی وجود دارد. از پیش گیری مشکلات گرفته تا مدیریت زمان. در ادامه چهار دلیل اصلی استفاده از وایرفریم در وبسایت را برایتان توضیح خواهیم داد:
1.مدل روش کارمان میشود
مدل اولیه ای به دست میدهد که چراغ راه مسیر طراحان خواهد شد و آنها را در انجام دقیق وظایف و پیاده کردن چشم انداز نهایی یاری خواهد کرد. با این روش انحراف از مسیر اصلی پروژه به حداقل خواهد رسید و همه چیز از پیش مشخص میشود. حتی ایرادات کار!
2.باعث شناسایی قسمت های مشکل ساز میشود
وقتی از وایرفریم استفاده کنیم، به راحتی میتوانیم پیش از نهایی شدن پروژه تا حدی زیادی آن را بیازماییم. نتیجه اینکه به کمک وایر فریم و آزمایش اولیه میتوانیم به عناصر مشکل ساز کارمان پی ببریم و پیش از اینکه مشکل جدی ایجاد کنند برطرفشان کنیم.
با شناسایی و حذف این قسمتهای مشکل ساز، سدهای بسیاری را از سر راه کارمان بر میداریم و از ایجاد تاخیر در تکمیل آن جلوگیری میکنیم. مسالهی مهمی که ما را به نکتهی بعدی میرساند.
3.سریع و آسان است
ساخت وایرفریم چندان کار سختی نیست. از آن مهم تر اینکه زمان بر هم نیست و میتوان با امکانات موجود، به سرعت آن را تهیه کرد. بنابراین و با توجه به دلایل قبلی استفاده کردن از آن منطقیتر و بهصرفهتر از استفاده نکردن از آن است.
4.روشی عالی برای انتقال ایده هاست
با استفاده از وایر فریم میتوان به خوبی و بدون دردسر ایده ها را به فرد دیگر انتقال داد. به جای توضیح دادن و مستندات طولانی و پیچیده، با یک وایرفریم ساده همه چیز مشخص میشود. بدین ترتیب تجربه ای قابل لمس از پروژهی تکمیل شده و نهایی خواهیم داشت.
حتی اگر سند هم داشته باشیم یا بخواهیم به صورت شفاهی توضیح بدهیم، وجود یک وایرفریم همه چیز را سادهتر خواهد کرد. ضمنا به خاطر سادگی ظاهری، حواسپرتکن هم نیست. رنگ و عناصر گرافیکی میتوانند حواس مخاطب را از موضوع اصلی و هدف پروژه پرت کنند.
مزایای وایرفریمینگ چیست؟
بخشی از دلایلی که برای استفاده از wireframe در وب سایت نام بردیم، ناخود آگاه به مزایای آن هم اشاره داشتند. بد نیست به چند مورد دیگر از مزایای وایرفریمینگ نیز اشاره کنیم:
ساده سازی و امکان ایجاد تغییر در همهی قسمتها
به خاطر ساده بودن طراحی و آماده سازی یک وایرفریم ایجاد تغییرات هم در آن امر بسیار ساده ای است. تغییراتی که در آینده ممکن است بسیار زمان بر و هزینه ساز باشند، در این مرحله در کمترین زمان ممکن و بدون صرف هزینهی گزاف عملی میشوند.
نمایش بهتر محتوا
اگر بگوییم محتوا مهمترین بخش هر وبسایتی است گزاف نگفتهایم. نحوهی ارایهی محتوا به مخاطب به نحوی که بتواند او را جذب کند اگر بیشترین ارزش را نداشته باشد،
کم ارزش هم نیست. وایرفریم ابزاری بی نظیر برای یافتن روش ارائهای گیرا و موفق است. عوامل دیگری مثل خوانایی متن هم در وایرفریم قابل برنامه ریزی هستند.
عملکرد بهتر سایت
چه چیزی مهمتر از عملکرد درست و دقیق و عالی وبسایت میتواند برای سفارش دهندهی آن جذاب باشد؟ این امر در واقع مهمترین مزیت وایر فریمینگ است و حاصل آن رضایت کامل طراح و سفارش دهنده و کاربران سایت خواهد بود.
ضمن اینکه وایر فریم با کمترین هزینه ایدههای مشتری را جلوی چشمش میآورد تا مطمئن باشید کاری که میکنید خواستهی دقیق سفارشدهنده است.
الهام بخش است
وایر فریم در کنار تمام مزایای دیگرش نقشی الهام بخش در پروسهی توسعهی پروژه دارد. از آنجایی که کاملا انعطاف پذیر است، به اعضای پروژه امکان دستکاری زیادی میدهد و به آنها اجازه میدهد خلاقیت خود را به کار گیرند و ایده ها و افکار خلاقانه تری را در آن پیاده کنند.
چرا که اگر حاصل کار به درد نخور باشد و خوب از آب در نیاید مشکلی پیش نخواهد آمد و میتوان به سادگی و بدون هیچ هزینهی اضافی آن ایده را کنار گذاشت. با این روش دست طراح باز است و شاید باعث خلق اتفاقات هیجان انگیزی در طرح نهایی شود.
چگونه وایرفریم بسازیم
شکل ساده و اولیهی وایر فریم چیزی بیشتر از یک سری اشکال هندسی نیست. اشکال هندسی ساده ای که هرکدام نمایندهی یک عنصر صفحه هستند و محل قرار گیری آنها را نشان میدهند. ضمنا حتما نیازی که برای طرح اولیه تان به سراغ نرم افزارهای خاصی بروید و بیهوده کار را پیچیده کنید.
تنها چیزی که در شروع کار نیاز دارید، کاغذ و قلم است، همین. حالا باید شروع کنید به بیرون ریختن ایدههایتان. نگران خراب شدن و کثیف کاری نباشید. هدف وایرفریم جذابیت بصری نیست. وظیفهی وایر فریم فقط و فقط انتقال حس محصول نهایی است و کافی است بتواند منظور خودش را برساند.
کاری که قصد دارید انجام دهید را روی کاغذ پیاده کنید و شمایلی از طرح نهایی تان بکشید. از ساده ترین اشکال هندسی استفاده کنید که روی بی نقص بودنشان وقت صرف نکنید.
پیاده کردن طرح وبسایت روی کاغذ شاید خنده دار به نظر برسد. ولی نه برای حرفهای ها. اتفاقا متخصصان این امر میدانند که سنگ بنای کارشان همین وایر فریم سادهی کاغذی اولیه است. صفحهی سفید پیش رویتان را با ایدهی مناسبی از شکل نهایی و کارکرد وبسایت پر میکنید و تمام. وایرفریمتان آماده است.
اگر به هر دلیلی احساس میکنید کاغذ و قلم مناسب شما نیست، اشکالی ندارد. میتوانید اوضاع را کمی پیچیده کنید و به سراغ ابزارها و نرم افزارهای ایجاد وایر فریم بروید. ابزارهای خاصی که صرفا برای طراحی و ساخت وایر فریم طراحی شده اند و امکاناتی از قبیل همکاری و فعالیت مشترک بر روی یک وایر فریم را به شما و همکارتان میدهند.
تغییراتی که روی کار میدهید را ثبت میکنند و فعالیتهایتان را بایگانی میکنند. به کمک این نرم افزارها حتی میتوان لینکها و دکمه های قابل کلیککردن ساخت و شمایل دقیقتر و قابل لمستری از وبسایت نهایی ایجاد کرد.
در کل به هر روشی که وایرفریمتان را پیاده کنید، میتوانید از مزایای این روش عالی بهره مند شوید. چه طرح اولیهتان روی کاغذ باشد چه وایرفریمی شیک با امکان کلیککردن و موارد دیگر، هدف نزدیک کردن چشم انداز مشتری و طراح است. به نحوی که طراح به خوبی از خواستهی مشتری آگاه باشد و هر دو بدانند دقیقا قرار است به چه نتیجهای برسند.
انواع وایر فریم
جدای از اینکه میتوان وایر فریم را روی کاغذ پیاده کرد یا با استفاده از نرم افزار آن را ساخت، از نظر میزان جزئیات و روش کار میتوان وایرفریم را به سه دستهی کلی تقسیم بندی کرد:
1. وایر فریم با حداقل میزان جزئیات
این نوع از وایر فریم به صورت سیاه و سفید و با حداقلیترین میزان جزئیات طراحی میشود و تمرکز آن بر روی شیوهی عملکرد یک صفحه است. تمام اجزای رابط کاربری در آن با همان اشکال هندسی ساده که گفته شد نمایش داده میشوند و جزئیات در این روش جایی ندارد. این وایر فریم مینیمال ترین حالت وایرفریمینگ است.
.
2. وایرفریم با جزئیات متوسط
در این لول از وایر فریم از دو رنگ استفاده میشود. از نظر جزئیات و ساختار بسیار شبیه به روش اول است. شاید سطح جزئیات این لول کمی بیشتر از حالت اولیه باشد و ظاهر آن کمی بهتر از نوع قبلی باشد. بخش هایی که جزئیات بیشتری دارند، نوشتههای صفحه است که اینجا کاملا خوانا و قابل تشخیص هستند.
چیز دیگری که در وایر فریم با جزئیات متوسط مرسوم است، استفاده از تصاویر و یادداشت نویسی برای بخش های مختلف، به منظور قابل درکتر شدن آن است.
3. وایرفریم پر جزئیات
این نوع بخصوص از وایرفریم که گاهی به آن وایر فریم رابط کاربری هم میگویند، قابل اجرا روی کاغذ نیست و باید برای طراحی آن به سراغ ابزار دیجیتال و نرم افزارهای کامپیوتری برویم. بزرگترین ویژگی این نوع از وایر فریمینگ استفاده از رنگ برای مشخص کردن بهتر اجزا و عناصر روی صفحه است.
این روش از وایر فریم از نظر بصری شبیه به نسخهی نهایی و نتیجهی کار میشود. ابعاد و اندازه ها و حتی شکل فونت هم در این وایر فریم مشابه خروجی نهایی خواهد بود.
به خاطر جزئیات نسبتا زیاد، این روش وقت گیر است و توصیه نمیشود مگر اینکه واقعا به آن نیاز داشته باشید. شباهت این نوع وایر فریم به نسخهی نهایی آنقدر زیاد است که میتوان آن را نسخهی استاتیک محصول نهایی دانست.
تفاوت وایرفریم و پروتوتایپ در چیست؟
زیاد پیش میآید که دو واژهی پروتوتایپ و وایر فریم را در کنار هم و به یک معنا استفاده کنند. وایر فریم پر جزئیات به خاطر رنگی بودن و شباهت زیادش به محصول نهایی، ممکن است به نظر برخی همان پروتوتایپ باشد.
ولی حقیقت این است که این دو تفاوت های مشخصی با هم دارند و هدف و کاربردشان کاملا مجزاست. در توضیح و تعریف وایرفریم گفتیم که کارکرد اصلی آن مشخص کردن محل جایگیری عناصر صفحه و ارائهی درک اولیه از روش کار و ایجاد چراغ راهی برای توسعهی پروژه است.
ولی پروتوتایپها به منظور ایجاد چشم اندازی بهتر از جزئیات عناصر رابط کاربری طراحی میشوند. در پروتوتایپ میتوان بررسی کرد که تعامل کاربران ما با رابط کاربری طراحی شدهمان چطور است. پرتوتایپ نه یک مشخص کننده خط مشی، که یک نمونهی اولیه از محصول نهایی است تا طراحان بتوانند عملکرد محصولشان را بیازمایند و از کارکرد بهینه و درست آن در زمان عرضهی نهایی اطمینان حاصل کنند.
با اینحال با محصول نهایی هم یکسان نیست و تنها نمونهای آزمایشی برای خطایابی و بهینهسازی محصول نهایی است.
خطا یابی در وایر فریم و پروتوتایپ
همانطوری که گفتیم رفع خطاها در مرحلهی وایر فریمینگ بسیار ساده تر است و هزینه و وقت بسیار کمتری خواهد برد. ولی باید به این مساله هم توجه کرد که پروتوتایپ در زمینهی بررسی ارتباط کاربر با رابط کاربری بسیار قوی تر عمل میکند و در واقع بسیاری از خطاها و مشکلات ممکن است تا این مرحله مشخص نشوند. تنها با استفاده از پروتوتایپ است که میتوان به برخی از مشکلات رابط کاربری و محصول نهایی پی برد و آنها را حذف کرد.
پروتوتایپی که از رابط کاربری تهیه میشود به نوعی نمای جنرال و کلی آن اپلیکیشن است که میتوان به سفارش دهنده نشان داد و اعضای تیم هم میتوانند در کارشان از آن استفاده کنند. با اینحال شباهتی که پروتوتایپ با وایر فریم دارد این است که برای هر دوی این موارد نباید وقت بیش از حدی گذاشت. پیاده کردن تک تک جزئیات محصول نهایی در نسخهی پروتوتایپ کاری غیر منطقی و به شدت وقت گیر است.
کار عاقلانهتر صرف این وقت روی اجرای نسخهی دموی کار است. به هر حال از آنجایی که هر چه توسعه جلوتر برود ایجاد تغییرات سختتر و سختتر خواهد بود، بهتر است در تمامی مراحل طراحی تجربهی کاربری، چه در وایر فریمینگ چه در ساخت پروتوتایپ و چه در هر مرحلهی دیگری، به اصل قابل استفاده بودن محصول توجه داشته باشید.
تفاوت بزرگ دیگر وایر فریم با پروتوتایپ در این است که وایر فریم بخشی اساسی و ضروری از مراحل طراحی است. در واقع سنگ بنای کار است و هر طراح با سابقه ای میداند که با صرف وقتی اندک روی وایر فریمینگ میتواند در آینده وقت بسیاری زیادی صرفه جویی کند.
ولی پروتوتایپ با وجود اهمیت زیاد و نتایج خوبی که میتواند برای طراحی رابط کاربری و تجربه کاربری داشته باشد، خیلی وقتها بخشی غیر ضروری در نظر گرفته میشود. بسیاری از طراحان و مشتریان وقت و حوصلهی و تمایل صرف هزینه برای تولید نمونهی آزمایشی و پروتوتایپ را ندارند و بیشتر راغب هستند که همه چیز سریعتر و ارازن تر انجام شود. پس ضروری و غیر ضروری بودن هم تفاوت دیگر این دو مقوله است.
از آنجایی که وایر فریم مرحلهی اولیه و سنگ بنای کار است، حتی برای ساخت پروتوتایپ میتوانید از آن کمک بگیرید. وایر فریمتان را میتوانید به پروتوتایپ تعاملی و داینامیک تبدیل کنید و آن را بیازمایید.
روشهای اساسی بهبود طراحی وایرفریم
خوب حالا میدانیم وایرفریم چیست و چه تفاوتی با پروتوتایپ دارد. اما سوال مهمی که مطرح میشود این است که چطور میتوانیم وایرفریم بهتری طراحی کنیم؟ کدام مهارتها را تقویت کنیم تا نتیجهی بهتری از کار خود بگیریم؟ اگر قصد دارید از این هم بیشتر از وایرفریم سر در بیاورید و در انجام آن بهتر از پیش شوید، به خواندن ادامه دهید.
برای شروع کار، کلیات پروژهتان را روی کاغذ بیاورید
حقیقت این است که اکثر ما عاشق پرش از مراحل اساسی و زدن به دل ماجرا هستیم. ولی مبانی و اساس کار هستند که در آینده استحکام پروژه را تضمین میکنند. پس کمی صبور باشید و از روی وایر فریمینگ نپرید. اولین قدم برای طراحی وایر فریم پیاده کردن کلیات پروژهتان روی کاغذ است.
اصلی ترین ایدهها و طرحها را از ذهنتان بیرون بریزید و جا را برای ایدههای خلاقانهتر خالی کنید. فراموش نکنید که این فرآیند نباید خیلی طولانی شود. زمانی مختصر و منطقی برایش بگذارید و مطمئن باشید که وقتی که اینجا میگذارید، در زمان آیندهتان حسابی صرفه جویی خواهد کرد.
وایر فریم را رنگ آمیزی نکنید
چند بار گفتیم که قصد از وایر فریمینگ زیبایی و جذابیت بصری نیست و یگانه هدفش مشخص کردن جایگیری المانهای بصری صفحه و محتوا و عناصر دیگر طراحی است. اگر هر جزئیات دیگری از جمله رنگ آمیزی را به آن اضافه کنید، کارتان را از هدف اصلی خودش منحرف کردهاید. رنگ آمیزی را میتوانید در مراحل آتی به کارتان اضافه کنید، ولی فعلا دست نگه دارید.
مینیمالیست باشید
در ادامهی نکتهی قبلی باید تاکید کنیم که وایر فریم باید ساده باشد. کاملا مینیمال و قابل درک. باید بتواند تمام نیات و ایدههای شما را به سادگی نگاه کردن یا با توضیحی مختصر به نفر مقابل منتقل کند. تمیز و سادهنگهداشتن وایرفریم تضمین رهایی از شر حواس پرتی است. جزئیات بیش از حد گیجکننده میشوند و هدف اصلی را گم میکنند. پس مینیمال باشید و همه چیز را ابتدایی نگه دارید.
اطلاعات قابل قبول استفاده کنید
اگر به سراغ اطلاعات سر دستی و ناکارآمد بروید، احتمال زیادی وجود دارد روی نتیجهی نهایی کارتان تاثیر منفی بگذارید. مراقب باشید چه اطلاعاتی استفاده میکنید و از ارتباط صحیحشان مطمئن شوید. همینقدر کافی است. بنا به اصل قبلی نیازی نیست که شلوغش کنید و وایر فریمتان را به بازار مکارهی اطلاعات تبدیل کنید.
الگوها و آیکونها و اشکال با قابلیت استفاده مجدد بسازید
با اینکه بیشتر ابزارهای تخصصی طراحی و ساخت وایر فریم خود به خود این قابلیت را دارند، ولی بد نیست خودتان هم بدانید که بهتر است طرحها، مدلها و آیکونهایی بسازید که بتوانید دوباره استفاده کنید و برای هر چیز جدید مجبور نشوید، طرحی تازه پیاده کنید. با اینکار زمان زیادی را صرفه جویی میکنید و کلیت ظاهر وایر فریمتان هم یکدستتر و قابل درکتر خواهد بود.
قابهای چهارگوش بزنید
برای طراحی با بالاترین سرعت ممکن و به سادگی هرچه تمام تر، میتوانید به سراغ تکنیک قابهای چهار گوش و سیستم شبکهای بروید. اینطوری میتوانید عناصر و المانهای مختلف را به شکلی کاربردی و سریع ایجاد کنید و اشکال و طرحهایی هم که از پیش ساختهاید را دسته بندی کنید.
یادداشتگذاری ضروری
درست است که گفتیم وایر فریم باید در ساده ترین شکل خودش باشد و اضافه کردن جزئیات از کارکرد آن میکاهد، ولی گاهی نیاز داریم که موضوع خاصی را روشن کنیم تا از ایجاد ابهام جلوگیری شود.
هر جا که احساس کردید که مخاطب برای درک بهتر و درست طرحتان نیاز به توضیح و راهنمایی دارد حاشیهنویسی را فراموش نکنید و یادداشتی بگذارید که اگر کسی غیر از خودتان هم وایر فریمتان را نگاه کرد بتواند از آن سر در بیاورد. هر چه باشد وایرفریم قرار است چراغ راه باشد، نه گمراه کننده.
همیشه به دنبال بازخورد باشید
وایر فریم به سادگی و سهولت و با سرعت بالا ساخته میشود و این ویژگی باعث میشود تا محل مناسبی برای رفع ایراد باشد. پس تا میتوانید به دنبال بازخورد گرفتن از دیگران باشید تا در همین مرحلهی اولیه ایرادات کار را تا حد امکان برطرف کنید. کارتان را دیگران به اشتراک بگذارید و نظرشان را بخواهید.
هر چه افراد متخصصتر بیشتری کارتان را ببینند و بازخورد بیشتری به شما بدهند، شانس ایجاد مشکلات آزار دهنده در آینده کمتر میشود. مشکلاتی که اگر حالا رفع نشوند، ممکن است مسبب تحمیل هزینههای زیاد یا بروز تاخیرهای آزار دهنده بشوند.
ابزار درست را برگزینید
وایر فریمینگ یکی از متنوع ترین کتگوریهای نرم افزاری را دارد. بسیاری از نرم افزارهایی که برای اینکار استفاده میشوند به صورت تخصصی برای این منظور طراحی شدهاند. با اینحال بسیاری هم از اساس هدف دیگری داشته اند ولی در طول راه به خاطر امکانات فراوانشان، برای وایرفریم هم انتخاب شدهاند.
هر چه ابزاری که استفاده میکنید تخصصیتر باشد و به هدف اصلی طراحی وایر فریم نزدیکتر باشد، امکانات دقیقتر و مناسب تری هم از آن خواهید گرفت. پس بهتر است در این زمینه دقت کافی را داشته باشید تا وقت بیهوده صرف یاد گرفتن ابزاری نکنید که کمترین کارایی را برای انجام کار شما دارد.
نرمافزارهای طراحی و ساخت وایرفریم
در ادامه به دوازده تا از بهترین ابزارهای طراحی و ساخت وایر فریم میپردازیم. لیستی که انتخاب کردهایم شامل انواع نرم افزارهای کاربردی و مهم این زمینه میشود. از نرم افزارهای آفلاین نصبی گرفته تا نرم افزارهای تحت وب. تلاشمان این بوده که لیستی کامل ارائه کنیم که برای تمامی کاربران، از کاربران ویندوز گرفته تا مک، گزینهی مناسبی داشته باشد.
نرم افزار Adobe XD
اولین گزینه ای که میتوانیم برای طراحی وایر فریم به سراغش برویم، جدید ترین ابزار معرفی شدهی کمپانی معروف و خوشنام ادوبی است. ادوبی اکس دی یا پراجکت کامت، نام ابزاری حرفهای از کمپانی ادوبی است که به منظور طراحی UX و UI طراحی و ساخته شده.
با استفاده از امکانات حرفهای و گستردهی ادوبی XD میتوانید به طراحی و ایجاد نمونه های اولیه خود بپردازید و وایرفریم تهیه کنید. از مزایای این ابزار این است که با نرم افزارهای محبوب و مهم دیگر ادوبی مثل فتوشاپ و ایلاستریتور هم لینک است و به راحتی میتوانید بدون اکسپورت گرفتن، فایلهایشان را با هم رد و بدل کنید.
نرم افزار UX pin
این ابزار پلتفرمی مناسب برای طراحی و ساخت UX است و امکانات کار گروهی خوبی در اختیار تیمها و شرکتها میگذارد. از دیگر امکانات این ابزار موضوع مقالهی ما یعنی ساخت و طراحی وایرفریم است. این نرم افزار امکانات مناسبی دارد و با ابزارهای دیگری مانند اسلک، جیرا و اسکچ هم هماهنگی خوبی دارد.
Wireframe.cc
وایرفریم سی سی ابزاری تحت وب است که یکی از مهمترین ویژگیهای وایرفریمینگ را به خوبی در خود جا داده. استفاده از آن بی نهایت سریع و ساده است. کافی است در مرورگرتان یک تب جدید باز کنید و آدرس بالا را در آن تایپ کنید و تمام! به همین سرعت و بدون هیچ فعالیت اضافی به ایجاد و توسعه وایر فریمتان بپردازید.
اگر چیزی به ذهنتان رسیده که باید سریع پیادهاش کنید و لپ تاپ و کامپیوتر خودتان یا نرم افزارهای معمولتان را ندارید، وایر فریم سی سی ابزاری بی نهایت سریع و رضایت بخش است که میتوانید از آن استفاده کنید.
نرم افزار MockFlow
ماک فلو ابزاری آفلاین است که اگر آنلاین از آن استفاده کنید ابزار بیشتری هم در اختیارتان خواهد گذاشت. این نرم افزار گزینهی مناسب و سادهای برای طراحی نمونهی اولیه و پروتوتایپینگ است و ابزارهای طراحی خوبی درا ختیارتان خواهد گذاشت.
تقریبا هر چیزی که برای ساختن یک وایرفریم سرعتی نیاز داشته باشید، در این نرم افزار پیدا میکنید. از باکسها و دکمهها تا آیکونها و موارد دیگر. نسخهی آنلاین آن 25 گیگابایت هم فضای ابری در اختیارتان میگذارد و اجازه میدهد همزمان تا 5 نفر بر روی یک پروژه کار کنید.
ابزار Balsamiq Mockus
این یکی هم جزو ابزارهای نسبتا سادهتر طراحی وایر فریم است و مناسب کسانی است که نمیخواهند برای وایر فریمینگ نرم افزار بخصوصی یاد بگیرند و روی آن وقت زیادی بگذارند. روش کار این ابزار به صورت درگ و دراپ است و میتوانید عناصر متداول و وبسایت و اپ موبایلی را از کتابخانهی آن بردارید و هر جای طرحتان که میخواهید بیاندازید. طراحی طرح اولیه و وایر فریمینگ با این نرم افزار به سادگی نقاشی کردن و بی نهایت سریع و ساده است.
نرم افزار Sketchs
اسکچز را میتوان جزو نسل جدید ابزارهای طراحی دیجیتال و رقبای اصلی اکس دی ادوبی دانست. دست کم در بین کاربران سیستم عامل مک. اسکچز همچنین به خاطر امکانات گستردهاش توانسته با فتوشاپ هم رقابت کند. البته شاید قیمت منطقیتر و به صرفهتر این نرم افزار هم بی تاثیر نباشد.
ضمن اینکه بر خلاف سیستم پرداخت ماهیانه ادوبی، برای اسکچز شما فقط یکبار هزینه پرداخت میکنید و مادام العمر نرم افزار را میخرید. با توجه به ویژگیهای فراوان این نرم افزار، دور از ذهن نیست که ایجاد وایر فریم هم با آن ممکن است.
از ویژگیهای جالب دیگر اسکچز، Open Source بودن آن است، بدین ترتیب هر کسی که تواناییاش را داشته باشد میتواند پلاگین سفارشی خودش را برای استفاده در نرم افزار بنویسد.
نرم افزار Mason
یکی دیگر از ابزارهای محبوب و پر استفاده بین کاربران برای ساخت وایرفریم، نرم افزار میسن است. میسن کاملا ویژوآل است و صرفا برای طراحی و ایجاد وایر فریم ساخته شده است. به کمک میسن میتوانید سریع و آسان ساختار کلی سایت یا اپلیکیشن خود را طراحی کنید.
میسن در مورد تطابق پیکسلهای ورودی و خروجی هم فوق العاده است و طرحی که از آن تحویل میگیرید کیفیت بسیار خوبی دارید. از ویژگی های خوب دیگر این ابزار این است که کار با آن بسیار ساده است و در کمترین زمان ممکن میتوانید آن را بیاموزید و طرحتان را آماده کنید.
نرم افزار Principle
این نرم افزار علاوه بر امکانات دیگر نرم افزارهای طراحی، ویژگی جالب دیگری هم دارد که شاید برای بعضی ها کاربردی باشد. در پرینسیپل میتوانید از انیمیشنها هم در طرحتان استفاده کنید. اگر مشتری از شما انتظار داشته باشد انیمیشن اولیهای هم در کارتان داشته باشید تا بتواند این جنبه از طرح را هم به صورت بصری ببیند، پرینسپیل راهکار مناسبی برایتان دارد.
به سادگی میتوانید بعد از اینکه طراحی وایر فریمتان به اتمام رسید، به سراغ انیمیشنها بروید و بدون صرف وقت بیش از حد و کارهای پیچیده و مشکل، انیمیشنها را روی عناصرتان اعمال کنید. متاسفانه این ابزار تنها در دسترس کاربران سیستم عامل مک قرار دارد و ویندوزیها نمیتوانند از آن استفاده کنند.
نرم افزار Figma
فیگما نامی دیگر در زمینهی طراحی وایر فریم و نمونه سازی است. این نرم افزار هم مانند نرم افزارهای دیگر این لیست، امکانات کافی برای وایر فریمینگ را در اختیار شما میگذارد و طرح نهایی را تحویلتان میدهد. این نرم افزار هم اجازهی کار گروهی بر روی پروژه را در اختیار تیمها قرار میدهد.
نرم افزار visio
این ابزار هم متعلق به یکی از بزرگترین و نامآشناترین کمپانیهای دنیای تکنولوژی است. visio محصولی از غول تکنولوژی، یعنی مایکروسافت است که در زمینهی ابزارهای دیاگرامی پیشرو و یکه تاز است.
کتابخانهی بسیار خوبی دارد و میتوانید با استفاده از کانکتورها و سمبلهای آن، طرح های اولیه طراحی و ارتباطاتش را مشخص کنید. این ابزار روی مجموعهی آفیس است و با نصب آن خود به خود نصب میشود. ولی به صورت جداگانه هم میتوانید آن را تهیه و نصب کنید.
Moqups
موکآپز هم یکی دیگر از ابزارهای تحت وب است. اپلیکیشنی بر پایهی HTML5 که میتوانید برای ساخت قالب های وایرفریم و فلو چارتها و ساخت نمونههای اولیه از آن استفاده کنید. موکآپز هم جزو نرم افزارهای ویژوال و نسبتا سادهی وایرفریمینگ است و به خاطر همین سادگی، امکانات گسترده و کارایی بالا، جزو ابزارهای محبوب این زمینه محسوب میشود.
نرم افزار Macaw
آخرین نرم افزار لیستمان هم تمرکز اصلی اش را روی کنار گذاشتن کدینگ و استفاده از طراحی بصری گذاشته. این نرم افزار درست مثل یک ادیتور تصویر منعطف است و همه چیز را به صورت ویژوال و ساده پیش رویتان قرار میدهد. با اینحال در پشت صحنه، طراحی شما را به کدهای HTML و CSS تبدیل میکند.
نکات نهایی برای کارایی بیشتر وایرفریم
جادو و شعبدهای برای طراحی و ساخت وایر فریم اثر بخش وجود ندارد. ولی توجه به چند نکته میتواند در عملکرد بهتر شما نقش داشته باشد:
- با دست پر وارد پروژه شوید. پیش از شروع، تحقیقات کافی کرده باشید. از پیش و به طور دقیق اهداف پروژه را بشناسید و تا به خوبی به آنها مسلط نشدهاید وایرفریمینگ را شروع نکنید. مخاطبین هدف را شناسایی کنید و پیشبینی اولیه از مشکلات احتمالی داشته باشید.
- به اصولی که در مورد مینیمالبودن وایرفریم گفتیم پایبند باشید. وسوسهی اضافه کردن یک جزئیات دیگر به کار همیشه وجود دارد و به خودتان که بیایید، با طرحی درهم برهم و شلوغ روبهرو میشوید. برای طراحی وایرفریم ساختار صفحهتان را مد نظر داشته باشید و جزئیات را برای مراحل بعد بگذارید.
- ابزار درست را انتخاب کنید و به همان بچسبید. مثل هر کار دیگری مهم است که در محیط کارتان احساس آرامش داشته باشید. پس برای انتخاب ابزار مناسب فقط به نظرها و گفتههای دیگران اتکا نکنید. خودتان چند مورد را آزمایش کنید و ابزاری را که بیشتر از همه با آن راحت بودید و بهتر از همه پاسخگوی نیازهایتان بود انتخاب کنید.
به امید امکانات بیشتر از این شاخه به آن شاخه نپرید و مدام ابزار عوض نکنید. در نهایت عمدهی این نرم افزارها امکانات مشابهی ارائه میکنند و کم پیش میآید که ابزاری امکانی داشته باشد که بقیه از انجام آن عاجز باشند.