اگر در زمینه توسعه وب سایت و برنامه نویسی فعالیت میکنید حتما با مفاهیمی همچون html و یا html5 آشنایی کامل دارید و از آنها برای طراحی سایت استفاده میکنید. html در واقع یک زبان کامپیوتری است که اکثر صفحات وب و برنامههای آنلاین را پوشش میدهد. این زبان از زمان ابداع تا به امروز در چندین نسخه توسعه یافته است که html5 آخرین و جدیدترین نسخه آن است که ویژگیهای پیشرفته و قابلیتهای کاربردی بسیاری نسبت به نسخه ابتدایی آن یعنی html دارد. اچ تی ام ال 5 نیز مانند اچ تی ام ال بدنه و ساختار کلی وب سایت را طراحی میکند اما با این تفاوت که دارای ویژگیهای حرفهای و مازادی است که برنامه نویس با استفاده از آنها میتواند وب سایت خود را بسیار سریعتر و راحتتر راه اندازی کند. html5 همه آنچه که نیاز دارید را به صورت آنلاین در اختیارتان قرار میدهد و شما را از نصب افزونههای مختلف بی نیاز میکند. به همین جهت امروزه تمامی وب مسترها برای طراحی و توسعه وب سایت خود از html5 استفاده میکنند. در ادامه این مطلب مفهوم و قابلیتهای اچ تی ام ال پنج را به طور کامل مورد بررسی قرار میدهیم و شما را با تفاوتهای html5 و html آشنا خواهیم کرد.
ویژگی های html5
سازندگان html5 با طراحی و ارائه آن قصد دارند تا امکانات و قابلیتهای بیشتری را برای طراحی سایت در اختیار توسعه دهندگان وب سایت قرار دهند و در کنار آن نیز تجربه کاربران را بهبود بخشند. ویژگیهای اصلی اچ تی ام ال پنج شامل:
پشتیبانی از فایل های صوتی و ویدئویی
پشتیبانی از فایلهای صوتی و ویدئویی به عنوان یکی از مهمترین ویژگیهای اچ تی ام ال 5 شناخته میشود که به توسعه دهندگان این امکان را میدهد تا فایلهای صوتی و ویدئویی مختلفی را در صفحه خود بارگذاری کنند. بدین ترتیب میتوانید به صورت مستقیم فایلهای صوتی و ویدیوهای مورد نظر خود را بدون نصب هیچگونه افزونهای در صفحات وب سایت خود در دسترس کاربران قرار دهید.
تگ های Header و Footer
تگهای Header و Footer یکی دیگر از ویژگیهای html5 هستند که با استفاده از آنها دیگر نیازی نیست برای جدا کردن دو بخش از تگ div> استفاده کنید. تگ Header در بالای صفحه و تگ Footer در پایین قرار دارد. اگر برای توسعه وب سایت خود از این عناصر htmll5 استفاده کنید، مرورگر به صورت اتوماتیک تشخیص میدهد که چه چیزی را در ابتدا و چه چیزی را بعدا بارگذاری کند.
مدیریت بهتر خطاهای سایت
بروز خطا و مشکل پس از اتمام مراحل کد نویسی برای اغلب برنامه نویسان به وجود میآید و عملکرد وب سایت را دچار مشکل میکنند. اما html5 این مشکل را برطرف کرده است و میتواند خطاهای مربوط به کدنویسی را بیش از پیش پوشش دهد و به مرورگر کمک میکند تا در صورت وجود خطا نیز المانهای صفحه را به درستی نمایش دهد.
کاهش حجم کدنویسی
کاهش حجم کدنویسی یکی دیگر از ویژگیهای html5 است که دستورات و فرمانهای دریافتی را با روشهای سادهتر و البته موثرتری اجرا میکند. بدین ترتیب دیگر برای اجرای هر دستور نیازی به کدنویسیهای طولانی ندارید و صفحات وب سایت با سرعت بالاتری لود میشوند و برخی اشتباهات رایج در فرآیند کدنویسی نیز از بین میروند.
پشتیبانی بهتر از دستگاه های تلفن همراه
از آنجایی که امروزه اکثر کاربران با استفاده از گوشیهای هوشمند وب گردی میکنند، پس صفحات وب سایتها نیز باید متناسب با صفحه نمایش گوشیها طراحی و توسعه داده شوند. html5 این امکان را در اختیار شما قرار میدهد تا وب سایت خود را علاوه بر صفحه نمایش رایانه برای نمایش در گوشیهای همراه نیز بهینه کنید تا تمامی عناصر و بخشهای آن به خوبی برای کاربران نمایش داده شود. بنابراین ایجاد وب سایتهای سازگار با صفحه نمایش موبایلها یکی از قابلیتهای کاربردی و شاخص اچ تی ام ال 5 است که کار توسعه دهندگان را بسیار ساده و راحت کرده است.
ارائه تگ های کاربردی
Html5 در مقایسه با html دارای تگهای کاربردی زیادی است که توسعه دهندگان با استفاده از آنها میتوانند وب سایت خود را به صورت حرفهای راه اندازی کنند. برخی از مهمترین و پرکاربردترین تگهای موجود در پنجمین نسخه html شامل:
تگ header : برای ساخت هدر یا سربرگ اصلی سایت استفاده میشود که در بالاترین قسمت صفحه قرار میگیرد
تگ article : برای ساخت و تعریف محتوا و مقالات وب سایت مورد استفاده قرار میگیرد
تگ nav : برای ساخت منو ناوبری سایت (Navigation Menu) استفاده میشود
تگ aside : برای ساخت منوی کناری سایت (Sidebar) استفاده میشود
تگ section: برای ساخت قسمتهایی از سایت استفاده میشود که عنوان و یا اسم خاصی ندارند
تگ audio : برای تعریف و پخش محتوا و فایلهای صوتی مورد استفاده قرار میگیرد
تگ canvas : جهت ترسیم اشکال مختلف و رسمهای گرافیکی استفاده میشود
تگ details : جهت ارائه اطلاعات و جزئیات اضافه بر اساس نیاز کاربر استفاده میشود
تگ figcaption : برای تعریف عنوان یک عکس مورد استفاده قرار میگیرد
تگ dialog: برای ایجاد یک صفحه یا پنجره جهت شروع گفتگو استفاده میشود
تگ progress : میزان پیشرفت یک فرآیند در حال اجرا را نشان میدهد
تگ footer : برای ایجاد بخش پایینی (پاورقی) وب سایت مورد استفاده قرار میگیرد
این تگها تنها بخشی از تگهای کاربردی و ارائه شده در html5 هستند که برای ایجاد بخشهای مختلف وب سایت مورد استفاده قرار میگیرند و فرآیند اجرا و پیاده سازی آنها را برای برنامه نویسان آسانتر میکنند.